Francuska nudi pomoć

''Krađa u bijelim rukavicama'' - nitko ne zna broj umjetnina koje nestaju iz BiH

Veliki broj umjetnina ukraden u BiH, Francuska nudi pomoć
Kultura / Umjetnost | 11. 04. 2019. u 17:16 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Bosni i Hercegovini u posljednjih 20 godina nestalo je na tisuće umjetnina, a dodatni problem je što ne postoji nacionalna baza koja bi pokazati njihov točan broj.

Pomoć bh.nadležnim organima u borbi protiv krijumčarenja umjetninama dat će Francuska, čiji stručnjaci će podučavati domaći suci, tužitelji, policijski organi i predstavnici drugih ustanova, koje se bave borbom protiv krijumčarenja umjetnina.

Sporazumom o suradnji u tom pogledu danas su u Banjoj Luci potpisali predstavnici Centra za edukaciju sudaca i tužitelja Republike Srpske i Ambasade Francuske u BiH.

Načelnica Sektora za stručno usavršavanje u Centru za edukaciju sudaca i tužitelja Srpske Mila Čolić ukazala je na značaj provedbe tog dokumenta, jer je ilegalna trgovina umjetninama na trećem mjestu, nakon, nakon trgovine oružjem i narkoticima, prenosi Fena.

Veleposlanik Francuske u Bosni i Hercegovini Guillaume Rousson rekao je da se ta zemlja desetljećima bavi temom ilegalne trgovine umjetninama te ukazao na važnost zajedničkog rada svih nadležnih organa u suzbijanju tog problema.

Sporazum je potpisan u okviru seminara o temi "Ilegalna trgovina umjetninama u BiH", koji su organizirali Centar protiv krijumčarenja umjetninama, u suradnji s Veleposlanstvom Francuske u BiH, Centrom za edukaciju sudaca i javnih tužitelja RS i Centrom za kulturu Tuzla.

Predsjednik Centra protiv krijumčarenja umjetninama Dženan Jusufović istaknuo je da je seminar prilika za razmjenu iskustava institucija na različitim razinama s ciljem da se uspostavi šira mreža borbe protiv ilegalne trgovine umjetninama.

Inače, mediji su ranije pisali da se zbog neuređenog sustava BiH  koristi kao tranzit i prostor pogodan za krijumčarenje. Neusklađeni zakoni i neprimjerene kazne doprinose tome. Onaj tko kupi djelo bez dokaza o porijeklu, treba odgovarati, upozoravaju stručnjaci.

"Naša država je oštećena u smislu kulturne baštine jer se radi o djelima koja su nacionlo dobro države i imaju nultu vrijednost, odnosno, bitna su za sve", kazao je ranije za medije Dženan Jusufović iz Centra protiv krijumčarenja umjetnina.

Kopirati
Drag cursor here to close