Poznata slika

Gdje je da Vincijev Spasitelj svijeta?

Prije dvije godine "Salvator Mundi" prodan je na dražbi Christie’sa za rekordnih 450 milijuna dolara, iznos dotad nezabilježen u svijetu umjetnina.
Kultura / Umjetnost | 07. 05. 2019. u 11:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pariški Louvre će u drugome dijelu godine ugostiti izložbu remekdjela Leonarda da Vincija u povodu 500. godišnjice njegove smrti.

No Leonardova slika koja u posljednje vrijeme izaziva najviše kontroverzi, interesa medija i rasprava stručnjaka, možda neće biti ondje izložena.

Prije dvije godine "Salvator Mundi" prodan je na dražbi Christie’sa za rekordnih 450 milijuna dolara, iznos dotad nezabilježen u svijetu umjetnina.

No "Spasitelj svijeta" od tada nije izložen u javnosti, što potiče sumnje u vlasništvo, autentičnost i pitanja o tome gdje se slika uopće nalazi, javlja Hina.

Isusov portret trebao je biti izložen u rujnu prošle godine u Louvreovu ogranku u Abu Dabiju, ali je otvorenje odgođeno bez ikakva obrazloženja muzeja.

Arapski Louvre nije otkrio identitet kupca, priopćivši samo da je emiratsko Ministarstvo kulture "pribavilo" sliku.

Tajanstvenost je dodatno produbljena činjenicom da je originalni Louvre zamolio ministarstvo da mu posudi sliku za veliku izložbu o Leonardu, "ali zasad nema nikakvog odgovora", rekao je glasnogovornik pariškog muzeja.

Po pisanju Wall Street Journala, sliku je kupio saudijski princ Badr ben Abdalah u ime saudijskog prestolonasljednika Mohameda bin Salmana, najmoćnijeg čovjeka u kraljevstvu. On nije nikada ni potvrdio ni demantirao informaciju.

Saudijska Arabija i susjedni Ujedinjeni Arapski Emirati vrlo su bliski saveznici, a Mohamed bin Salman u odličnim je odnosima s emiratskim prestolonasljednikom. To bi objasnilo vezu između slike i najavljene izložbe abudabijskom Louvreu, prve strane institucije koja nosi ime velikoga pariškog muzeja. Otvorio ga je Emmanuel Macron 2017. godine.

Nestanak slike povezan je s urušavanjem međunarodnog ugleda saudijskog princa nakon ubojstva novinara i disidenta Jamala Khashoggija u Istanbulu.

Neki izvori navode da su najviši autoriteti sunitskog islama s kairskog sveučilišta Al Azhara princu poručili da se slika ne smije izlagati iz vjerskih razloga. Isus se u islamu, religiji koja zabranjuje fizičko oslikavanje Boga, smatra jednim od proroka, ali kako je na slici prikazan kao Spasitelj, a time i Bog, slika je svetogrđe.

Kopirati
Drag cursor here to close