Svjetlo u moru sivila

Mostar će ove godine dobiti najposebnije jaslice na svijetu

U moru sivila i depresivnih vijesti, jedna pozitivna vijest za cijelu zajednicu stiže iz Mostara.
Kultura / Umjetnost | 11. 11. 2020. u 12:35 A.Z. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostar će ove zime biti jedan od rijetkih gradova u svijetu koji je posao izrade centralnih gradskih jaslica prepustio udruzi za Down sindrom.

Vrijedni polaznici likovnih radionica dočekali su nas s oduševljenjem pričajući kako su sami lijepili i rezali likove Gospe, Josipa, Isusa, pastira, kraljeva, objašnjavajući da će ovi likovi biti veliki i postavljeni u jaslice na Rondou.

Foto: Bljesak.info / Mostar će ove godine dobiti najposebnije jaslice na svijetu

Igor Ledić, predsjednik Udruge za Down sindrom iz Mostara kaže kako je do ideje došlo spontano, u razgovoru s umjetnikom Daliborom Nikolićem koji inače vodi radionice u Udruzi.

''Udruga za Down sindrom Mostar organizira događaj 'U susret Božiću', kulturnu manifestaciju kojom želimo pokazati da djeca i mladi sa sindromom Down mogu itekako obogatiti kulturni sadržaj u našem gradu. U sklopu kulturne manifestacije bit će organizirana i izrada jaslica za Grad Mostar, te izložba radova likovne radionice djece i mladih sa sindromom Down, humanitarna izložba djela nastalih u Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru. Sama izložba imat će prodajni karakter dok će sredstva prikupljena tijekom trajanja izložbe biti usmjerena na nastavak terapija rane intervencije, logopedskih i edukacijsko-rehabilitacijskih terapija za djecu i mlade sa sindromom Down koje naša Udruga uspijeva organizirati u kontinuitetu već četiri godine'', rekao je u razgovoru za Bljesak.info Ledić.

Foto: Bljesak.info / Igor Ledić, predsjednik Udruge za Down sindrom iz Mostara

Svoju ideju su kaže, prezentirali Gradu Mostaru, koji je jako brzo poslao pozitivan odgovor.

''Oni smatraju da je izgradnja jaslica dobra ideja za uključivanje osoba sa sindromom Down u sve sfere društva i mi smo odmah krenuli u izradu jaslica kroz radionice'', rekao je Ledić dodajući kako su radionice financirane i od strane Federalnog ministarstva kulture i sporta, koje je prepoznao značaj projekta i inkluziju ove djece u sve sfere društva. Naveo je kako se nadaju da će na kraju pokušati organizirati i žive jaslice s djecom i mladima sa sindromom Down.

Foto: Bljesak.info / Mostar će ove godine dobiti najposebnije jaslice na svijetu
Foto: Bljesak.info / Mostar će ove godine dobiti najposebnije jaslice na svijetu
Foto: Bljesak.info / Mostar će ove godine dobiti najposebnije jaslice na svijetu
Foto: Bljesak.info / Mostar će ove godine dobiti najposebnije jaslice na svijetu

Akademski kipar Nikolić kaže kako umjetnički proces dobro ide te da je zamišljeno je da to bude jedan konglomerat izraza, u smislu slika koje koristimo, već postojećih, ali im se daje drugačije i novo značenje, odnosno pridodanu vrijednost.

''Radili smo dosta na pripremi, jer smo iz knjiga pogotovo renesansnih i s interneta tražili slike koje odgovaraju tematici koju mi hoćemo raditi, ali smo odlučili da će svaka figura biti s druge slike. Tako da ovdje imate primjer renesansnog umjetnika koji ima prikazanu Gospu, drugi dio slike je Isus s druge fotografe, tako da smo ispoštovali autorska prava, jer ako je samo jedan segment slike ako je edukacijski i ima pridodanu vrijednost i nije komercijalne svrhe, u tom smislu može se slobodnije pristupiti jednoj vrsti uporabe, tog što može podlijegati autorskim pravima.  U startu smo imali stotinjak fotografija koje smo isprintali u istoj dimenziji da bi u formi i u prostoru djelovale kao prizor'', rekao je Nikolić.

Foto: Bljesak.info / Akademski kipar Dalibor Nikolić

Pojašnjavajući cjelokupni proces, Nikolić je rekao kako je predviđeno da svaki od polaznika uradi jednu konstalaciju figura (Josip, Marija, Isus, pastir, tri kralja, zvijezda, anđeo...), te da se od svakog polaznika, uzme po jedna ili dvije figure te da se stvori jedan konglomerat razlika.

''Nekad je kralj nacrtan prostoručno, nekad je figurica, nekad renesansno djelo, dosta je to blisko i suvremeno što se bavi povezivanjima različitosti u jednu cjelinu koja ima svoj smisao. Maksimalno je ispoštovan zadatak, polaznici zadovoljni, afirmirani, zanima ih što će biti kao posljedica našeg rada'', rekao je Nikolić.

Naknadno će fotografirati i raditi printove likova u prirodnoj veličini koji će biti osvijetljeni, pojasnio je ovaj umjetnik, dodajući da se dizajnira i nova kućica, sve će biti prigodno osvijetljeno, a ove jaslice će kaže, biti jedna zaista svijetla točka u gradu, posebno naglašavajući, da je ovo gotovo pa jedinstven projekt u cijelom svijetu.

Foto: Bljesak.info / Mostar će ove godine dobiti najposebnije jaslice na svijetu

''Ja ne znam koliko je naša sredina svjesna toga, ali ja gotovo da ne mogu naći primjer da je udruga s Down sindromom imala priliku da se javno izrazi kroz jedan takav važan skulpturalni momenat kao što su gradske jaslice'', drago mi je da smo našli razumijevanje, podržali ideju, jer drago mi je da ovo bude kod nas u Mostaru'', poručio je Nikolić.

Inkluzija djece, u sve sfere društva je jako važna, smatra ovaj umjetnik, dodajući da je njihova sreća neizmjerna.

''Moja tetka je radila kao defektolog i često sam kao dijete bio s njom na satima dok je radila u školi za djecu s posebnim potrebama, i već tada sam primijetio da nema velike razlike u smislu igre veselosti i zaintrigiranosti, te djece, tako da sam kao dijete demistificirao tu inkluziju i njenu važnost. Ja sam imao tu sreći i sada ovako pokušavamo pokazati koliko je važno da djeca budu uključena u društvo, a u umjetnost posebno, jer je znanstveno  dokazano da prostoji terapijski te postoje vrste edukacije koje idu u tom smjeru ''art therapy'' , no kod nas to nije institucijonalizirano...'', kaže Nikolić.

Foto: Bljesak.info / Mostar će ove godine dobiti najposebnije jaslice na svijetu

Ledić iz udruge Down sindrom je kazao kako njihova udruga kroz cijelu godinu radi ove radionice, koje osim nekih motoričkih sposobnosti razvijanja, razvijaju i kreativnost, opće stanje, te kroz druženje, socijalizaciju i komunikaciju, a najvažnije od svega je da se dobro zabave.

Foto: Bljesak.info / Mostar će ove godine dobiti najposebnije jaslice na svijetu

Nevjerojatno je koliko jedno dijete ako se afirmira i pred to dijete stave izazov, koliko ono raste dodao je umjetnik, govoreći o važnosti uključenosti djece i rada s njima.

''Divna mi je bila jedna rečenica koju sam čuo u jednom intervjuu o djeci s posebnim potrebama,  a kaže – 'U budućnosti, svi ćemo mi biti dijete s posebnim potrebama''', poručio je Nikolić.

Kopirati
Drag cursor here to close