Integracija

Mostar: Prvi put osoba s Down sindromom vodi inkluzivnu radionicu

Cilj je poticanje najmlađih na kreativnost i stvaranje svijesti o bogatstvu tradicije koju imamo, a radionica je organizirana u suradnji s Udruženjem Down Sindrom iz Mostara
Kultura / Umjetnost | 02. 07. 2021. u 11:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu manifestacije obilježavanja 17. godišnjice obnove Starog mosta i 16. godišnjice upisa Mostara na listu UNESCO-a, u dvorištu zgrade Instituta “Yunus Emre“ započele su dječje radionice pod vodstvom eminentnih stručnjaka iz nekoliko umjetničkih područja. Cilj je poticanje najmlađih na kreativnost i stvaranje svijesti o bogatstvu tradicije koju imamo, a radionica je organizirana u suradnji s Udrugom Down sindrom iz Mostara, javlja Anadolija.

Nastavak je to dugogodišnje suradnje koja je između ostalog rezultirala Božićnim jaslicama u prosincu 2020. godine, postavljenim na Trgu Rondo. Ova likovna radionica je inkluzivnog tipa, a voditelji su akademski kipar Dalibor Nikolić i članica Udruženja Down sindrom Darija Delić.

''Radimo slike s kolaž papirom. Prvo papir siječemo na trakice, a onda te trakice na male komade i to lijepimo na papir. Kao voditeljica sam prezadovoljna djecom i zaista je ovdje super. Pozivam svu djecu školskog uzrasta koja vole likovnu umjetnost da se prijave. Ovdje je lijepo, ova dječica kao da su moja'', kazala je Delić.

Predsjednik Udruge Down sindrom Igor Ledić zahvalio je Gradu Mostaru koji je upravo ovo udruženje odabrao za suorganizatora radionice.

''Po prvi put inkluzivnu likovnu radionicu vodi osoba s Down sindromom. To je veliki korak ka integraciji osoba s invaliditetom u društvo. Motivi radova su, inače, Stari most i stećci'', rekao je Ledić.

Akademski kipar Nikolić kazao je da su dosad kroz slične procese osposobljeni brojni mladi ljudi s invaliditetom za samostalan rad. On je posebno sretan što mu je danas pripala uloga asistenta Delić.

''Ona svoja iskustva i znanja danas prenosi na djecu. To će na kraju biti mozaik kolaža koji će imati dodatnu vrijednost'', naglasio je Nikolić.

U jesenjim mjesecima u planu je izložba na kojoj će biti predstavljeni radovi nastali na ovoj kao i drugim radionicama koje organizira Grad Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close