Dani antike u Hercegovini

Antika Hercegovine kroz predavanja i okuse drevne grčko-rimske kuhinje

Manifestacija Antike Hercegovine pružila dubok uvid u antičku baštinu uz predavanja stručnjaka i ekskluzivni gastronomski doživljaj s autentičnim jelima iz drevnih vremena.
Kultura / Umjetnost | 25. 01. 2024. u 10:49 Promotivni članak

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U srijedu je u organizaciji udruge za promicanje kulture življenja Vedrina iz Mostara u rustikalnom ambijentu Herceg etno sela u Međugorju održana je još jedna u nizu neobičnih manifestacija u sklopu projekta "Antika Hercegovine", koja je pružila dubok uvid u bogatu antičku baštinu Hercegovine ali i njen turistički i gospodarski potencijal. Središnji dio događanja bilo je predstavljanje Idejnika antičke baštine Hercegovine, a niz zanimljivih predavanja dodatno je obogatilo program.

  / Foto:PR/ Dani antike u Hercegovini

U uvodnom predavanju, organizatorica događaja Roberta Kapsalis prikazala je slikovno izvješće o svim dosadašnjim aktivnostima udruge Vedrina. Izvješće je obuhvatilo umjetničke natječaje, organizirana putovanja, konferencije i druge javne događaje koji su doprinijeli promicanju antičke baštine i kulture življenja u široj regiji Hercegovina s naglaskom na povezivanje općina i gradova u zajedničke aktivnosti.

Arheolozi Josip i Ante Vujnović detaljno su predstavili arheološko blago iz gradova i općina od Livna do Neuma, pružajući posjetiteljima uvid u najsitnije detalje bogate prošlosti regije.

Njihovo stručno predstavljanje arheoloških nalaza doprinijelo je dubljem razumijevanju povijesnog konteksta.

Profesorica Žana Mrkonjić održala je vrijedno predavanje o mogućnostima dobivanja sredstava iz EU fondova za visokovrijedne projekte razvoja regije. Njezino predavanje pružilo je korisne smjernice za financiranje inicijativa usmjerenih na očuvanje i promociju antičke baštine.

  / Foto:PR/ Profesorica Žana Mrkonjić

Predavanje koje je izazvalo najviše pozornosti održao je grčki nutricionist Apollonas Kapsalis, koji je rasvijetlio prehrambene navike drevnih Grka i Rimljana. Govorio je o tome kako možemo učiti iz njihove prehrane kako bismo poboljšali zdravlje te kako prilagoditi gastronomsku ponudu za turiste inspiriranu antikom.

Glazbeni duo udruge Vedrina, simbolično nazvan “Nimfe”, očarale su posjetitelje glazbenim doživljajem s drevnih rimskih svečanosti. Odjevene u posebne haljine iskrojene samo za ovu prigodu, a inspirirane drevnom Delmatskom tunikom koju nisu Rimljani nazvali Dalmatica, a njen su kroj usvojili od baštine naroda Delmata, izvele su pjesmu na latinskom i hrvatskom jeziku, stvarajući jedinstvenu atmosferu koja je povezala prisutne s bogatom kulturnom baštinom.

Sve u svemu, manifestacija "Antika Hercegovine" predstavila je izniman spoj edukacije, umjetnosti i zabave, ostavljajući dubok dojam na posjetitelje.

Nakon završetka glavnog dijela događanja, posjetitelji su imali priliku uživati u svečanom ručku koji je bio pravo gastro-putovanje kroz antičke okuse. Pripremljena su autentična antička jela od raznolikih sastojaka koji su bili prisutni u drevnim vremenima, pružajući nezaboravno iskustvo okusa i mirisa.

  / Foto:PR/ Plumentum sa suhim smokvama

Središnja atrakcija bila je priprema antičkih jela od drevnoga pira, janjetine, ribe, morskih plodova do raznih vrsta povrća koje su bile karakteristične za antičku prehranu. Među pripremljenim jelima, zanimanje posjetitelja privukao je namaz s češnjakom i sirom zvan "Moretum". Recept za ovaj namaz star je preko 3000 godina, a objavljen je u Idejniku. Posjetitelji su imali priliku kušati izuzetno zanimljivu kombinaciju češnjaka, korijandra i dvije vrste sira koji su spremljeni u drevnom mortaru a služi se uz toplo pecivo.
Kao desert, poslužen je kolač "Mogorjelo", čiji je recept osmislilo uredništvo Idejnika. Ovaj desert bazira se na sastojcima koje su arheolozi zabilježili na lokalitetu Mogorjelo, a metoda je korištena iz receptura za kolače koji su spremani na Pompejima.

  / Foto:PR/ Kolač Mogorjelo

Uz to, posjetitelji su imali priliku kušati drevno vino s medom i bobicama smreke, poznato kao "Oinomelo" u grčkoj kulturi i "Mulsum" u rimskoj kulturi. Ova vinska poslastica pružila je ugodno iskustvo i dodatno obogatila gastronomski doživljaj. Na trpezi se također našao "pulmentum" u slatkoj varijanti, preteča palente. Ovaj specifičan desert izrađen je od griza drevne sorte pšenice Triticum dicoccum, suhih smokava i marelica, te sladila u obliku sirupa od nara i meda.

  / Foto:PR/ Drevno vino s medom i bobicama smreke

Važno je naglasiti da na trpezi nije bilo suvremenih namirnica poput šećera, kukuruza, riže i krumpira, kako bi se vjerno dočarala autentičnost antičke prehrane. Unatoč tome, jela su oduševila sve posjetitelje, a njihovu pripremu po recepturama iz Idejnika izvela je vrhunska kuharica Jasna Galić. Ovaj gastronomski doživljaj ostavio je dubok dojam na prisutne, povezujući ih s okusima i tradicijom antičkog doba, a mnogi su izrazili želju isprobati napraviti ovakve delicije za svoje goste.

Kopirati
Drag cursor here to close