Obljetnica

20 godina muzeja u Tomislavgradu

O Franjevačkoj knjižnici i njezinih pet godina djelovanja govorio je knjižničar Vinko Šarac.
Kultura / Umjetnost | 06. 07. 2022. u 11:12 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru tradicionalne duhovno-kulturne manifestacije "Dani sv. Nikole Tavelića" u utorak je prigodnim programom obilježena 20. obljetnica djelovanja Franjevačkoga muzeja "Fra Jozo Križić" te peta obljetnice javnoga djelovanja Franjevačke knjižnice u Tomislavgradu.

O radu Franjevačkoga muzeja "Fra Jozo Križić" i bogatoj kolekciji te kulturne ustanove govorio je kustos Stipan Dilber.

Predstavljajući bogatu zbirku Dilber je istaknuo kako Muzej, među ostalim, u svojoj stalnoj postavi ima afričku kolekciju predmeta koje su donijeli hercegovački franjevci sa svojih misija u Demokratskoj Republici Kongo, zatim fosilne ostatke duvanjskog praslona, kao i sliku jednog od najvećih hrvatskih slikara Vlahe Bukovca "Isus prijatelj malenih".

Franjevački muzej odnedavno je bogatiji i za ulomak kamenog spomenika cara Domicijana, koji je pronađen u Prisoju pored Tomislavgrada, a koji je do sada bio pohranjen u Franjevačkom muzeju na Širokom Brijegu.

Dilber je istaknuo kako se radi o jedinstvenom slučaju da jedna institucija vrati tako vrijedan eksponat drugoj instituciji kojoj po mjestu pronalaska taj eksponat pripada, podsjetivši kako se mnoštvo predmeta pronađenih na prostora Tomislavgrada nalazi u drugim muzejima širom BiH.

O Franjevačkoj knjižnici i njezinih pet godina djelovanja govorio je knjižničar Vinko Šarac.

Istaknuo je kako Knjižnica raspolaže knjižnim fondom od oko 40.000 svezaka, koji se sastoje od mnogobrojnih klasičnih, književnih, filozofskih, povijesnih, moralnih, teoloških i prirodoznanstvenih djela i knjiga od neprocjenjive vrijednosti.

''U ovih pet godina rada Franjevačka knjižnica postala je glavno informacijsko središte koje svojim članovima, a njih trenutno ima preko 700, pod jednakim uvjetima pruža neometan pristup zbirkama i mrežnim izvorima čime na jedan kvalitetan način promiče svijest o kulturnome nasljeđu franjevačke zajednice i društva u kojemu je zajednica djelovala kroz povijest'', kazao je Šarac.

Kopirati
Drag cursor here to close