Abrašević

Večer u znaku Mostaraca: Tomaš i Mićković na Šantićevim večerima

Dvorište OKC-a Abrašević bilo je ispunjeno ljubiteljima stihova, ali i lijepim emocijama.
Kultura / Knjige | 06. 09. 2022. u 10:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šantićeve večeri poezije u ponedjeljak su bile u znaku Mostaraca. Na programu je bio poetski kabare Marka Tomaša, jednog od najboljih pjesnika u regiji, a u glazbenom dijelu večeri nastupili su Vladimir Mićković i Gabrijel Prusina.

Dvorište OKC-a Abrašević bilo je ispunjeno ljubiteljima stihova, ali i lijepim emocijama.

Predsjednica SPKD ”Prosvjeta” Gradski odbor Mostar Sanja Bjelica Šagovnović kazala je da bi Šantić sigurno bio sretan da zna da se pjesničke večeri u njegovu čast održavaju u centru koji nosi ime po Kosti Abraševiću i da na tim večerima sudjeluje Marko Tomaš, te da zna da se i danas u Mostaru rađaju i žive pjesnici poput Tomaša.

Tomaš je rekao da je ove godine i on kao pjesnik konačno sazreo da samostalno nastupa na Šantićevim večerima poezije i da se rado odazvao pozivu ”Prosvjete”.

''Pogotovo mi je drago što je došlo do te točke u mome radu da mogu da održim samostalno večer koja je koncipirana bez pretjeranog razgovora i neće imati akcenat na promoviranju neke aktualne knjige nego na samim pjesmama, na čitanju, na zvuku poezije, jezika. To je neka vrsta poetskog kabarea koju ja već nekoliko godina radim'', rekao je Tomaš.

Foto: PR / Mićković

Tomaš kroz priče, anegdote i svoju poeziju pravi izvrsnu atmosferu na svojim poetskim kabareima već duže vrijeme.

„Poveznica večerašnje večeri i moga kabarea jeste da ljudi razmisle o periodu od 100 godina od kada je Šantić umro i da vide gdje je poezija nekada bila, kako je zvučala i šta je predstavljala i kako zvuči i šta predstavlja danas. To poređenje može biti jako zanimljivo“, rekao je Tomaš.

Tomaš je mostarskoj publici čitao pjesme iz svojih zbirki, a naglasak je bio na posljednjoj zbirci pjesama „Skratimo priču za glavu“ koja je izašla prošle godine.

U glazbenom dijelu večeri nastupili su vokalni solista Vladimir Mićković i pijanista Gabrijel Prusina.

„Vladimir je poznat kao čovjek koji izučava naslijeđe tradicionalne gradske pjesme, prije svega vezanih za Sefardsku zajednicu u BiH. Ono što on izvodi jesu pjesme iz Sefardske tradicije miješane sa sevdalinkama i sa starogradskim i dalmatinskim starogradskim pjesmama koje radi u svom aranžmanu uz autorske pjesme i taj glazbeni dio treba biti poveznica između suvremene poezije koju ja pišem i izvodim i nečega što je tradicija. Da se uspostavi neka vrsta kontinuiteta kroz vrijeme“, rekao je Tomaš.

Kopirati
Drag cursor here to close