Kosača

Ćorićeva knjiga predstavljena u Mostaru -''Teška knjiga o Hrvatima koji su okrivljeni nevini, ujedno holivudski sadržaj''

Autor knjige Valentin Ćorić kratko je kazao da knjiga govori o njegovom boravku u Haagu, o suživotu sa zatvorenicima i proizvodnji vina u zatvoru.
Kultura / Knjige | 16. 02. 2024. u 19:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ovo  je teška knjiga koja se bavi tragičnom pozicijom Hrvata koji su okrivljeni nevini. S druge strane to je holivudski sadržaj o proizvodnji velike količine vina u uvjetima gdje su stražari svi naoružani rukavicama, ponašaju se kao da su u nekoj zaraznoj klimi. Tu Valentin Ćorić proizvodi vino, koje nije vino - nego simbol slobode'', rekao je Slobodan Prosperov Novak, hrvatski povjesničar književnosti na predstavljanju knjige Valentina Ćorića ''Valentin Ćorić: IN VINO LIBERTAS, Autobiografski zapisi iz Haaga'' u petak večer u Mostaru.

Uoči predstavljanja u Kosači Prosperov Novak je kazao, kako je ''ova knjiga progutala proizvodnju hrvatske književnosti u prošloj i ovoj godini, to je nedvojbeno.''

''Velika knjiga''

''To što se neki prave da ona nije izašla, da ne postoji - to je njihov problem'', dodao je ovaj povjesničar književnosti.

Knjiga u Mostaru predstavljena je u organizaciji Naklade Pavičić, a uredio ju je ugledni hrvatski izdavač Josip Pavičić, dugogodišnji novinar i pisac brojnih knjiga.

''Dakle, knjiga je iz samog središta hrvatske književnosti'', rekao je Slobodan Prosperov Novak.

Istaknuo je i da se radi o ''velikoj knjizi''.

''Samo što mi imamo kritiku koja je takva da to ne želi percipirati, kao da pored njih prođe slon a oni ga ne vide'', istaknuo je Prosperov Novak.

Foto: Bljesak.info / Predstavljanje knjige Valentina Ćorića u Mostaru

Autor knjige Valentin Ćorić kratko je kazao da knjiga govori o njegovom boravku u Haagu, o suživotu sa zatvorenicima.

''Knjiga također govori o razdoblju moje mladosti, o srednjoškolskoj dobi, zatim studentskim godinama. Govori o temama koje su bile među nama zatvorenicima, tamo smo razgovarali o sportu, o svemu što se događalo u ratu u Jugoslaviji, ali glavna tema knjige je proizvodnja vina u zatvoru i tome je posvećeno najviše pozornosti. Mislim da će biti zanimljivo za one koji budu to čitali'', naveo je Ćorić.

Zatraženo otkazivanje predstavljanja knjige

Podsjećamo, na najavu predstavljanja knjige Valentina Ćorića u Mostaru, reagirale su pojedine političke stranke i udruženja. Ranije su pozvali da se spriječi i otkaže promocija knjige u Mostaru.

Klub vijećnika Koalicije za Mostar 2020 u petak tijekom dana (16.2.2024.) pozvao je gradonačelnika Mostara Maria Kordića, direktora kulturne ustanove Dom Herceg Stjepan Kosača Danijela Vidovića, cjelokupnu javnost u državi, Ured Visokog predstavnika u BiH, Veleposlanstvo SAD-a, Misiju OSCE-a, te sve druge relevantne međunarodne faktore da se spriječi i otkaže promocija knjige.

''Nepojmljivo je za bilo koju zemlju i društvo u svijetu da presuđeni ratni zločinac, nositelj najzloglasnijih nedjela prema ljudima, odgovoran za sistemsku organizaciju ubijanja, mučenja i protjerivanja Bošnjaka u južnim dijelovima naše države, može uopće javno govoriti, a ne kao u Mostaru promovirati knjig'', naveli su ranije u priopćenju iz Koalicije.

Foto: Bljesak.info / Predstavljanje knjige Valentina Ćorića u Mostaru

Dodali su i da jasno i javno upozoravaju da ovakvi postupci služe za povratak u proces dezintegracije mostarskog društva i razdvajanja ljudi.

Na najavu knjige reagirali su i iz Udruženja logoraša Mostar.

''Dobro došli u konačište, to bi mogla biti poruka na početku knjige ratnog zločinca i presuđenog HVO dužnosnika HRHB za Udruženi zločinački poduhvat. Tako su popularno nazivali logore u kojima su mučili i ubijali logoraše zbog dvije stvari i to: zato što su druge vjeroispovjesti većinom muslimani ili zato što vole Bosnu i Hercegovinu zajedničku domovinu svih njenih naroda i nisu bili muslimani'', priopćeno je ranije iz Udruženja logoraša Mostar, te su dodali:

''Ono što im hoćemo poručiti je, da što su jednom propustili nikad više im se neće vratiti i nikad više neće imati priliku da ponove ono što su radili devedesetih godina prošlog vijeka''.

Osuđen na 16 godina zatvora

Nekadašnji načelnik Uprave Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i ministar unutarnjih poslova Herceg-Bosne Valentin Ćorić okončao je odsluženje kazne od 16 godina zatvora na prijevremenoj uvjetnoj slobodi.

Iz Mehanizma su naveli da je Ćorić služenje kazne pod nadzorom Mehanizma okončao 22. siječnja. Njemu je u siječnju 2019. godine odobreno uvjetno prijevremeno puštanje na slobodu na osnovu Odluke tadašnjeg predsjednika Mehanizma Theodora Merona, nakon što je odslužio dvije trećine kazne.

Foto: Bljesak.info / Valentin Ćorić 

U studenom 2017., Ćorić i još petorica bivših dužnosnika Herceg-Bosne osuđeni su na ukupno 111 godina zatvora za zločine počinjene u BiH.

Jadranko Prlić, bivši predsjednik Vlade Herceg-Bosne, osuđen je na 25 godina zatvora, dok su po 20 godina dobili Bruno Stojić, nekadašnji ministar obrane Herceg-Bosne, te bivši načelnici Glavnog stožera HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković. Ćorić je osuđen na 16 godina, a predsjednik Komisije za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na deset godina zatvora.

Ćorić je osuđen za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti uključujući ubojstvo, progon, deportaciju, silovanje, zatvaranje, protupravni rad i nečovječno postupanje. 

Kopirati
Drag cursor here to close