Michel Houellebecq

Sve će biti isto, malo gore

"U svakom slučaju, nikada nismo s takvom spokojnom besramnošću izrekli činjenicu da svaki život nema istu vrijednost", smatra Houellebecq, najprevođeniji živi francuski pisac.
Kultura / Knjige | 05. 05. 2020. u 09:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuski pisac Michel Houellebecq ne očekuje neki 'novi svijet' nakon pandemije korona virusa, već 'nešto gori' svijet nego što je bio.

"Nimalo ne vjerujem u izjave tipa 'više ništa neće biti kao prije'. Naprotiv, sve će ostati potpuno isto", navodi Houellebecq u pismu koje je pročitano na francuskom radiju France Inter, prenijela je Beta.

"Nećemo se poslije izolacije probuditi u nekom novom svijetu, sve će biti isto, malo gore", ocjenjuje ovaj francuski pisac.

Pandemija korona virusa, smatra Houellebecq, "trebalo bi da ima glavni rezultat ubrzavanje određenih mutacija koje su u toku", a posebno "smanjenje kontakata među ljudima".

"Epidemija korona virusa daje veličanstven smisao ovoj teškoj tendenciji: kao da neka zastarjelost pogađa odnose među ljudima", navodi Houellebecq.

Houellebecq takođe smatra da bi "bilo podjednako pogrešno da se kaže kako su ljudi ponovno otkrili smrt" i dodaje da "smrt nikada nije bila tako diskretna kao posljednjih nekoliko tjedana".

"Žrtve se svode na brojke u statistici svakodnevnih smrti i anksioznost se širi među stanovništvom dok ukupno povećanje ima nečeg neobično apstraktnog", navodi Houellebecq.

Pisac dodaje da je ovih tjedana važan podatak i starosna dob bolesnih. "Do kada bi ih trebalo reanimirati i liječiti? 70, 75, 80 godina?", ističe ovaj francuski pisac.

"U svakom slučaju, nikada nismo s takvom spokojnom besramnošću izrekli činjenicu da svaki život nema istu vrijednost", smatra Houellebecq, najprevođeniji živi francuski pisac.

Kopirati
Drag cursor here to close