Autobiografija

Stolac - Predstavljena knjiga ''Kako me je Bog vodio''

Knjiga ''Kako me je Bog vodio'' je izašla u biblioteci Vrela i prinosi za povijest isusovačkog Reda u hrvatskom narodu
Kultura / Knjige | 24. 02. 2024. u 18:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U petak, 23. veljače, u Biskupijskom centru Sarsenterum u Stocu, predstavljena je autobiografija ''Kako me je Bog vodio'', autora oca Antona Puntigama (1859.-1926.), austrijskog isusovca, koji je 27 godina svoga života proveo u Travniku i Sarajevu radeći kao profesor i odgojitelj u sjemeništu te kao svestrani pastoralni djelatnik s mladima.

On je na neki način pripremio put i za proglašenje blaženim Časnoga sluge Božjega Petra Barbarića. Stoga nadbiskup Tomo Vukšić u uvodnoj riječi piše:

''Puntigam je toliko dobro poznavao Petra Barbarića, da je duboko uvjeren u osobnu svetost toga mladića, već 1900. godine objavio njegov prvi životopis koji će kasnije poslužiti drugima, koji su proučavali Petrov lik, kao polazište i izvor važnih podataka, dojmova i prosudbi.''

Puntigam je bio jedan od prvih članova Družbe Isusove koje je na poziv prvoga vrhbosanskog nadbiskupa Josipa Stadlera bio poslao provincijal Austrijske provincije da pomognu u izgradnji i učvršćenju novouspostavljene Crkvene uprave u BiH (1881.).

Zanimljiva činjenica koja se otkriva u ovoj knjizi tiče se posljednjih trenutaka smrti nadvojvode Franje Ferdinanda i njegove supruge Sofije, kojima je upravo o. Puntigam podijelio posljednju pomast.

Knjiga je izašla u biblioteci Vrela i prinosi za povijest isusovačkog Reda u hrvatskom narodu, a njezini su nakladnici: Fakultet filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatski povijesni institut u Beču i Nadbiskupsko sjemenište Petar Barbarić Travnik.

Foto: PR / Predstavljena knjiga ''Kako me Bog vodio''

Knjigu su predstavili mons. Ratko Perić, umirovljeni biskup, prof. dr. sc. Miroslav Palameta i prof. dr. sc. Ivan Šestak, pročelnik Hrvatskoga povijesnog instituta u Beču.

Predstavljanje ove knjige bila je svojevrsna zahvala Družbi Isusovoj za sve dobro koje su učinili za hercegovački kler.

Moderator ovoga predstavljanja bio je don Ivan Aničić, koji je između predstavljanja pročitao nekoliko odlomaka iz knjige, a glazbene točke izveli su Filip i Antea Milošević, unuci travničkog učenika dr. Zdravka Miloševića. Izveli su skladbe Do nebesa nek se ori i Zdravo Djevo koje je mladi sjemeništarac Petar Perica, kasnije također isusovac, upravo na poticaj o. Puntigama spjevao.

Kopirati
Drag cursor here to close