Fraktura

Uskoro izlazi Jergovićev Rat

Ovo je djelo još jedna posveta gradu, iako se ovaj put ne radi o konkretnom, kao u "Trojici za Kartal", ponovljenom izdanju kultne knjige priča "Sarajevski Marlboro", već bilo kojemu ranjenom gradu
Kultura / Knjige | 23. 02. 2024. u 17:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nova knjiga pisca i novinara Miljenka Jergovića "Rat", u kojoj autor kroz priču urara, medicinske sestre i nevjeste kronološki prikazuje opsadu neimenovanoga grada, uskoro će biti objavljena u nakladi Frakture.

Knjiga, koja u više od sto ulomaka prikazuje grad pod opsadom, nadahnuta je osobama s gradskih ulica, poput urara, medicinske sestre i nevjeste - urar u gradu bez ljudi popravlja satove kako bi održao tijek vremena, medicinska sestra svjedoči čudesnim preobrazbama djece iz sanatorija, a nevjesta u kaosu eksplozija traži mladoženju, ističe nakladnik.

"Ovo nije knjiga o bilo kojem od brojnih ratova koje smo doživjeli. Ovo uopće nije knjiga o ratu. Ovo je knjiga o gradu pod opsadom i o ljudima pod opsadom. Unutarnjom i vanjskom", kaže se u opisu na mrežnim stranicama Frakture.

Ulomci knjige čitaju se kao zasebne priče do samoga kraja koji ih objedinjuje i stvara dojam pozornice na kojoj čitatelj prati više paralelnih radnji, odnosno svaka se priča dovršava tek u cjelini Rata.

Nakladnik dodaje da "Rat" treba čitati po redu, kronološki "jer se samo tako nađe se izlaz iz rata", odnosno grada pod opsadom.

Ovo je djelo još jedna posveta gradu, iako se ovaj put ne radi o konkretnom, kao u "Trojici za Kartal", ponovljenom izdanju kultne knjige priča "Sarajevski Marlboro", već bilo kojemu ranjenom gradu, poput Buče ili Alepa.

Miljenko Jergović rođen je u Sarajevu 1966. te živi u Zagrebu. Napisao je brojne romane, pripovijetke, zbirke pjesama, kolumne i jednu dramu. Nagrađen je brojnim književnim nagradama, a za "Sarajevski Marlboro" dobio je nagradu Fric najbolju fikcijsku prozu. Bavi se novinarstvom, piše o knjigama i o umjetnosti, a djela su mu prevedena na više od dvadeset jezika, objavila je Fraktura.

Kopirati
Drag cursor here to close