Radnička klasa

Sudjelujte na online promociji knjige ''Naslov: nacija, podtekst: klasa''

Fokus autora/ica nije na pokretima, političarima i formalnim ideologijama nego na društvenim grupama koje su njihovi glasači/ice – radničkoj klasi u najširem smislu.
Kultura / Knjige | 06. 05. 2020. u 19:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U četvrak, 7. svibnja 2020. godine u 14:00 sati bit će upriličena treća od ukupno pet online promocija u sklopu Tjedna predstavljanja novih izdanja knjiga objavljenih u okviru edicije Re:politiko čiji je izdavač Mreža za izgradnju mira (u suradnji sa Mirovnom akademijom).

Urednica edicije je Nejra Nuna Čengić.

Ovaj značajni izdavački poduhvat financijski je podržala Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) uz implementacijsku podršku Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u sklopu BHRI programa.

Naslov: nacija, podtekst: klasa. Populizam radničke klase i povratak potlačenih u neoliberalnoj Europi naziv je zbornika radova kojeg urednički potpisuju Don Kalb i Gábor Halmai a koju je s engleskog jezika prevela Adisa Okerić Zaid.

Ova knjiga doprinosi razumijevanju rastućeg nacionalističkog populizma u istočnoj i zapadnoj Europi kroz klasnu perspektivu. Fokus autora/ica nije na pokretima, političarima i formalnim ideologijama nego na društvenim grupama koje su njihovi glasači/ice – radničkoj klasi u najširem smislu na šta upućuje i sljedeći citat.

''Nacionalizam i etnicitet nisu samo razgovori, nego znakovi koji proizlaze i izvode svoje značenje iz polja moći u vanjskom svijetu. Pravi društveni susreti nisu slobodno plutajući, kao u konverzacijskom eksperimentu, nego se odvijaju unutar određenih interakcijskih arena, prožeti historijama i doživljajima moći i bespomoćnosti. Jednako je važno naglasiti da moć ne leži samo u autoritativnim institucijama, niti u taktikama otpora koje koriste bespomoćni. Moć je relacijska, kontekstualna, višeslojna i djeluje na više ljestvica. Stoga se apstraktna teorija moći ne može postići; način interakcije između različitih hijerarhija i polja i njihovog međusobnog sudaranja uvijek zavisi od povijesnog i prostornog konteksta. Stvaranje mjesta, stvaranje nacije i stvaranje klase moraju se tumačiti iz šire perspektive, a ne samo perspektive lokaliteta, nikad ne gubeći iz vida duboko situirane lokalne aktere u njihovim jedinstveno strukturiranim poljima moći, koji žive svoje osobite i kontradiktorne povijesti'', stoji u knjizi Naslov: nacija, podtekst: klasa. Populizam radničke klase i povratak potlačenih u neoliberalnoj Europi.

Dražen Barbarić, politolog i docent na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, u recenziji povodom objavljivanja prijevoda ove knjige navodi kako ona predstavlja izuzetno značajan doprinos multidisciplinarnom razumijevanju savremenih trendova proučavanja fenomena nacije i nacionalnih identiteta i ''upozorava da zanemarivanje klasnoga identiteta ostavlja ozbiljne propuste u bilo kojoj vrsti interpretiranja navedenih fenomena.''

Anđela Pepić, doktorantica na na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci – istraživačka oblast sociologija, pišući recenziju o ovom zborniku navodi važnost njegove sveobuhvatnosti u geografskom smislu te ukazivanje na različite manifestacije ali ''identično postojanje i razvoj podrške desnom populizmu od strane radničke klase koja ne mora nužno imati i jasno izraženu klasnu svijest''.

Pepić također navodni značaj zbornika sa aspekta razumijevanja i poređenja i u kontekstu prostora bivše Jugoslavije, a naročito Bosne i Hercegovine ''jer daje osnov za dalja istraživanja na koje načine je (etno)nacionalizam ušao u pore i strukturu radničke klase u jednom multikulturalnom okruženju. Također, karakteristika koja ovoj knjizi daje prednost nad ostalim koje se bave razvojem desničarskog populizma jeste njena oslonjenost na konkretna istraživanja, na intervjue sa radnicima…'', smatra Pepić, koja će uz Dražena Barbarića i Asima Mujkića, redovnog profesora na filozofskoj grupi predmeta na Fakultetu političkih nauka Univerziteta Sarajevu, govoriti na predstojećoj promociji.

Svi koji žele nazočiti online promociji za pristupne podatke mogu se obratiti na mail: [email protected].

Kopirati
Drag cursor here to close