Faruk Taslidža

Promocija knjige "Između ratova na granici svjetova"

Promotori knjige će biti dr. Sedad Bešlija i dr. Muamer Hodžić, a moderator prof. dr. Adis Zilić.
Kultura / Knjige | 05. 07. 2022. u 10:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U utorak u Centru za kulturu Mostar održati će se promocija knjige "Između ratova na granici svjetova" autora Faruka Taslidže u organizaciji Muzeja Hercegovine Mostar s početkom u 20h, a u sklopu Mostarskog ljeta 2022.

Promotori knjige će biti dr. Sedad Bešlija i dr. Muamer Hodžić, a moderator prof. dr. Adis Zilić.

Faruk Taslidža je profesor povijesti novog vijeka i suvremenog doba na Fakultetu humanističkih nauka Univerziteta ''Džemal Bijedić'' u Mostaru. Nakon što je diplomirao na Pedagoškoj akademiji (odsjek povijest-geografija), upisao je i završio studij na Fakultetu humanističkih nauka (Odsjek za povijest) Univerziteta ''Džemal Bijedić'' u Mostaru. Postdiplomski studij (Povijest Bosne i Hercegovine) na Filozofskom fakultetu "Univerziteta u Sarajevu" uspješno je okončao obranom magistarskog rada 2010. godine. Na istom Fakultetu obranio je i doktorski rad 2015. godine, te tako stekao stupanj doktora povijesnih nauka.

Faruk Taslidža je jedan od osnivača i suradnik Centra za osmanističke studije u Sarajevu. Član je Savjeta Vijeća za povijest i promociju očuvanja kulturno-povijesnog i prirodnog naslijeđa pri Udruženju "Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca" u Sarajevu. Član je Upravnog odbora Bošnjačke zajednice kulture "Preporod" - Gradsko društvo Mostar.

Član je redakcije časopisa Fakulteta humanističkih nauka Istraživanja. Objavio je naučnu monografiju pod naslovom Bosanski ejalet u doba Bečkog rata (1683-1699) (Federalno ministarstvo nauke i obrazovanja, u Mostaru, 2017), te čitav niz znanstvenih i stručnih radova. Njegova glavna znanstvena i istraživačka zanimanja tiču se historije Bosne i Hercegovine osmanskog perioda. Sudionik je više internacionalnih znanstvenih skupova, konferencija, tribina i promocija. Zaposlen je na Fakultetu humanističkih nauka Univerziteta ''Džemal Bijedić'' u Mostaru u zvanju vanrednog profesora.

Kopirati
Drag cursor here to close