Pavarotti centar

Promocija knjige "Godina bez proljeća" autora Adnana Repeše

Do sada je objavio zbirke priča "S obje strane srca" i "Kratke priče za dugo umiranje", te romane "Svojta", "Iza šutnje su planine" i "Godina bez proljeća".
Kultura / Knjige | 09. 10. 2023. u 11:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Godina bez proljeća" peta je knjiga Adnana Repeše, koja će svoju mostarsku promociju doživjeti u srijedu, 11. listopada, u multimedijalnoj sali Muzičkog centra Pavarotti, s početkom u 19:30 sati. U programu će učestvovati Asmir Kujović, pisac i predsjednik PEN Centra BiH, zatim Elvedin Nezirović, pisac, te Adnan Repeša, autor.

U prikazu ovoga briljantnog Repešinog romana, objavljenom u Oslobođenju, novinarka i književna kritičarka, Ivana Golijanin, zapazila je da "Godina bez proljeća" ne pokazuje pretencioznost pisca, "već njegovu ambiciju da čitatelje ne uskrati za dobru ličnu priču. Repeša spretno ispisuje perspektivu koju na rat ima njegov narator, kombinirajući je sa snagom forme fragmenta, zajedno, ove crtice iz života su koncizne i efektne i gotovo nikada ne prijete da postanu suvišnosti u ukupnoj priči. Sklop motiva koji se pojavljuju u romanu - rat, sjećanja i pisanje - dobro su umreženi i ne smetaju jedan drugom u piščevom pokušaju da se suoči sa svojim sjećanjima i nas sa prošlošću za koju nismo odgovorni, ali koja titra u svakom dijelu ovih prostora i u ljudima koji ga nastanjuju".

Foto: PR / Godina bez proljeća

S druge strane, filozof i književni kritičar, Ivan Mielnković u beogradskom je Vremenu primijetio da je Adnan Repeša "čudesan pisac koji se, iz romana u roman, iz rečenice u rečenicu, približava onom najboljem što se može pročitati na ovom jeziku".

Adnan Repeša je rođen 1978. godine. Do sada je objavio zbirke priča "S obje strane srca" i "Kratke priče za dugo umiranje", te romane "Svojta", "Iza šutnje su planine" i "Godina bez proljeća". Živi u Blagaju kod Mostara.

Kopirati
Drag cursor here to close