Narodna knjižnica HNŽ

Preporuka tjedna - Male žene| Kišne dane pred nama ispunite čitanjem

O da, savršena stvar na kišni dan – uroniti u dobru knjigu.
Kultura / Knjige | 12. 10. 2020. u 10:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Roman Male  žene, autorice Louisae  May  Alcott je preporuka tjedna Narodne knjižnice HNŽ-a.

U kratkom sadržaju, na svojoj Facebook stranci Narodna knjižnica HNŽ-a je napisala da je roman  američke spisateljice Louise May  Alcott  prvi put objavljen 1868. godine, ali je bezvremenski klasik koji više od 150 godina oduševljava generacije čitatelja svih dobnih skupina, a svoje poklonike  nalazi  i  u doba Interneta.

Roman  je topla obiteljska priča  u čijem su središtu četiri sestre March darovita Jo, krhka Beth, razmažena Amy  i prelijepa Meg. Djevojke  odrastaju u jeku Američkog  građanskog rata  u maloj  mirnoj zajednici  Nove  Engleske.

Otac  je kao vojni kapelan poslan na front te je stup obitelj i moralni oslonac djevojkama, majka  koja  nastoji  djevojkama prenijeti istinske životne vrijednosti. U turbulentnim vremenima u često oskudnim, nepovoljnim  životnim uvjetima četiri mlade djevojke moraju savladati brojne poteškoće  da bi sačuvale obiteljsku idilu te  iz zaigranih djevojčica stasale u ozbiljne žene.

Roman je pisan jasnim i jednostavnim rečenicama, a svim djevojčicama šalje snažnu poruku da mogu biti sve ono što žele. Slobodno možemo reći da se u romanu naziru elementi feminizma, a u tome svakako prednjači lik Jo. Ona se nikada nije pokoravala društvenim normama koje su od nje zahtijevale da se ponaša na određeni način, primjeren dami, niti joj je bilo važno da se dobro uda.

Više od svega željela je slijediti svoju strast prema pisanju. U jednom trenutku kaže da zna kako je stvorena za nešto veliko, a iako još ne zna točno za što, želi biti upamćena po svojim dobrim djelima, ne samo pisanju, već i pomaganju okolini. To joj je i uspjelo izdavanjem romana i otvaranjem privatne škole, a znakovito je da njezina udaja dolazi tek kao šlag na torti, kada je već uspješna i financijski neovisna.

O autorici

Louisa May  Alcott, (1832-1888)  je  bila američka  spisateljica i pjesnikinja najpoznatija po svevremenskom klasiku "Male žene"  iz 1868. Spisateljica  je potjecala iz  politički  vrlo aktivne  obitelji te je odrastala u poticajnom intelektualnom okruženju  što joj je pomoglo da već  u ranoj životnoj dobi dođe u doticaj s temama koje se tiču  borbe protiv nepravde i ugnjetavanja kao i ženskih prava.

Alcott je bila druga od četiri sestre u svojoj obitelji u kojoj su ih roditelji odgajali tako da im nikada ne bude teško pomoći drugima, ali i da se uvijek zalažu za sebe i da rade ono u čemu istinski uživaju. Njezin otac Amos Bronson Alcott bio je sveučilišni profesor, pa su se u njihovu domu često mogli susresti neki od najvećih intelektualaca ondašnjih Sjedinjenih Američkih Država.

Obitelj se ipak vrlo često selila i u nekim periodima bila vrlo lošeg imovinskog stanja, ali ono što im nitko nije mogao oduzeti bila je ljubav jednih za druge i intelektualno bogatstvo. Kako bi pomogla obitelji u financijskoj nevolji, Louisa je počela pisati što joj je tijekom godina osiguralo veliko bogatstvo, a inspiraciju za svoj najveći klasik pronašla je u svojoj obitelji.

Jedno je vrijeme uređivala časopis za djevojke, ali bila je i gorljiva borkinja za njihova prava. Zanimljivo je da je bila prva žena koja se upisala u glasački registar Concarda u kojem je živjela, a ono što je učinila za sve svoje buduće čitateljice teško se može mjeriti s bilo čime. Osim Jane Austen i sestara Brontë, Alcott je bila jedna od rijetkih književnica 19. stoljeća koja se usudila pokazivati snažne ženske likove koji znaju razmišljati svojom glavom.

Roman je 2013. godine, po izboru časopisa The Guardian  proglašen najvažnijom ženskom knjigom svih vremena.

Knjiga je dostupna na Odjelu za odrasle, Narodne knjižnice HNŽ, Mostar

Kopirati
Drag cursor here to close