Anita Martinac

Pred zagrebačkom publikom predstavljen roman "Od Franje do Franje"

U dvorani Hrvatske kulturne zaklade predstavljen je novi romana ''Od Franje do Franje'' autorice Anite Martinac.
Kultura / Knjige | 11. 11. 2017. u 16:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U dvorani Hrvatske kulturne zaklade Hrvatsko slovo na književnoj tribini, održanoj  09. studenog 2017., predstavljen je novi romana Od Franje do Franje autorice Anite Martinac.

U ispunjenoj dvorani, unatoč brojnim kulturnim i sportskim sadržajima koji su istog dana održavani u Zagrebu, brojna publika uživala je u vrlo zanimljivom predstavljanju.

Na samom početku književnik Stjepan Šešelj uz dobrodošlicu autorici, kojoj je ovo treće gostovanje u Hrvatskom slovu, čestitao na još jednoj uspješnici stvaralaštva.

Predsjednik Ogranka Matice hrvatske Čitluk Andrija Stojić, predstavljajući rad Matice, iskazao je zadovoljstvo da je i ovaj treći roman autorice Anite Martinac izašao u nakladi Ogranka Matice hrvatske Čitluk.

Promocija novog romana Anite Martinac održana je u dvorani Hrvatske kulturne zaklade Hrvatsko slovo

Akademik Mile Pešorda u svom prikazu o djelu osvrnuo se na mir i vedrinu koja očarava sa stranica romana Anite Martinac.

''Autorica je romana Od Franje do Franje Anita Martinac osjećajno i spoznajno zaronila u materinsku riječ, zavičajni glas, pritisnut teškim vrjemenitim nevoljama, nu sveudilj toliko čist i snažan da se uspijeva očuvati u svojoj nutarnjoj punini održavajući neprekinuti dia-logos s utjelovljenom Riječju, koja je svjetlo u tmini, utočište u nevremenu'', istaknuo je akademik Pešorda.

Autorici je, biranim riječima čestitao na tematskom troknjižju.

''Čestitam autorici Aniti Martinac, novoj sjajnoj zvijezdi u hrvatskom književnom sazviježđu.  Da su još među živima, zasigurno bi njezin iznimno raskošni pripovjedački dar i tvorački genij pozdravili i  naši književni velikani s hrvatskoga Juga,  Petar Šegedin i Ranko Marinković i prihvatili je kao svoju'',  kazao je u svom obraćanju Mile Pešorda.

Vrlo dojmljiv glazbeni prinos večeri na glasoviru dala je i akademkinja profesorica glasovira Branka Grakalić.

Autorica se u svom obraćanju zahvalila svima a posebno je među nazočnima pozdravila i istaknula Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvate koji su pomogli u tiskanju ovog romana. 

Također je pozdravila i predstavnike Hrvatske matice iseljenika, Hrvatskog svjetskog kongresa, Hrvatskog žrtvoslovnog društvo, i druge predstavnike institucija i udruga koji su nazočili, kao i medije, a posebno TV Laudato koja je pratila program.

Zahvalila se i predstavljačima njenih ranijih romana, koji su također nazočili, Benjaminu Toliću, Miroslavu Međumorcu, Damiru Pešordi i Mati Kovačeviću.

''Zašto sam za ovim imala potrebu? Baš zbog toga jer pamtim razgovore sa mojom bakom dok su me u školi učili drugačije, to me natjeralo da istražujem i tragam za povijesnom istinom. Spoznaja je bila toliko bolna da sam tu esenciju osjećaja iskazala u ova tri romana'', kazala je autorica.

Slijedeće predstavljanje romana Od Franje do Franje autorica je najavila za 17. studeni u Rijeci.

Kopirati
Drag cursor here to close