Dan knjige

Potrebno je promovirati knjižničarstvo u Mostaru, BiH i svijetu

Profesorica Dinka Kovačević kazala je kako je zadovoljna što je mentorirala mnogim studentima u diplomskom radu jer su danas kvalificirani stručno osposobljeni knjižničari
Kultura / Knjige | 17. 05. 2018. u 17:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dan knjige i otvorenih vrata knjižnice Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru (SUM) obilježen je radionicom, javnom tribinom i okruglim stolom o temi "Institucionalizacija i profesionalizacija bibliotekarstva".

Profesorica Dinka Kovačević sa Sveučilišta Sjever i dugogodišnja suradnica Filozofskog fakulteta SUM-a je kazala kako je zadovoljna što je mentorirala mnogim studentima u diplomskom radu jer su danas kvalificirani stručno osposobljeni knjižničari koji mogu promijeniti ovu situaciju, stoji u priopćenju Filozofskog.

''Loša situacija nije samo u BiH nego i u Hrvatskoj. Tema kojom se ja danas bavim je mjerilo kvalitete rada u knjižnicama s posebnim osvrtom na školsko knjižničarstvo. Ostali smo na teorijskoj razini što je davno trebala postati praksa. Znamo da u svijetu postoje razvijene knjižnice, razvijeni sustavi vrednovanja'', rekla je Kovačević.

Program obuhvaćen temom 'Novi iskoraci u bibliotekarstvu' se sastojao od radionice vezane za web tehnologije u knjižnicama i javne tribine na kojoj su izlagali profesori, asistenti i magistri bibliotekarstva o aktualnoj problematici unutar struke.

Profesorica Senada Dizdar s odsjeka za komparativnu književnost i bibliotekarstvo Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu objasnila je kako je cilj promovirati knjižnične djelatnosti u svijetu, BiH i Mostaru.

''Korisniku je potrebno posvetiti veliku pažnju. Tehnologija je promijenila sve, pa i tog korisnika. To je nova generacija koja se rodila s tehnologijama i koja razumije njihovo korištenje, ali ona ne razumije život informacija, procjenu informacija i ne shvaća da tehnologija nije nevina'', rekla je Dizdar, priopćeno je.

Na javnoj tribini sudjelovali su i Marija Karačić, Mirko Musa i Iva Bilić. Radionicu za školske knjižničare vodile su Andrea Miljko i Lucija Mandić, dok je Milena Jukić Bandić prezentirala primjere dobre prakse.

Kopirati
Drag cursor here to close