Festival književnosti

Počinje Bookstan

Tijekom četiri dana Festivala planirano je više od trideset događaja na kojima će se predstaviti knjižna izdanja domaćih i stranih autora.
Kultura / Knjige | 07. 07. 2021. u 08:19 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovogodišnji šesti po redu Međunarodni festival književnosti Bookstan u organizaciji IK ''Buybook'' bit će održan od 7. do 10. srpnj, a tradicionalnom podnaslovu ''No East – No West'' dodao je još jednu frazu ''Non Paper'', najavljujući time jednu od tema koja će biti u fokusu.

Od srijede do subote, programi Bookstana će biti realizirani u bašti knjižare Buybook od prijedodnevnih do večernjih sati. Tijekom četiri dana Festivala planirano je više od trideset događaja na kojima će se predstaviti knjižna izdanja domaćih i stranih autora.

Na Festivalu i tema ''Non paper''

Govoreći o programu ovogodišnjeg izdanja ''Bookstana'', izvršna direktorica Bookstana Lejla Alić je između ostalog kazala da će tijekom Festivala biti predstavljena knjiga ''R.U.R'' Kareal Čapeka. Knjiga je objavljena u okviru projekta ''Od jedne pandemije do druge: 100 godina europske književnosti u 10 knjiga'' koji je podržao program Europske unije Kreativna Europa. Prevoditelj je Hasan Zahirović. Ta promocija je prvi događaj u nizu aktivnosti Festivala i bit će održan sutra.

Također će u u okviru Festivala biti predstavljena i knjiga ''Nelagoda večeri'' Marieke Lucas Rijneveld. Riječ je o programu koji je podržalo Veleposlanstvo Nizozemske i koji će biti uz simultani prijevod na Zoom platformi.

Francuski institut je podržao predstavljanje knjige Velibora Čolića ''Knjiga odlazaka''.

''Bookstan'' će danas službeno otvoriti predstavljanje knjige Semezdina Mehmedinovića ''Me’med, crvena bandana i pahuljica'' o kojoj će autor govoriti kroz razgovor sa Johnom Freemanom.

Bookstan je tradicionalnom naslovu ''No East – No West'' dodao još jednu frazu ''Non Paper'', najavljujući time jednu od tema koja će biti u fokusu.

U okviru tog programa bit će upriličena besplatna projekcija filma ''Quo vadis, Aida?'' u kinu Meeting Point te program u kojem će sudjelovati Ed Vulliamy, Jasmila Žbanić i Damir Šagolj.

Govoreći o ovogodišnjoj podtemi Festivala, Lejla Alić je kazala da su i prethodnih godina u okviru Festivala uzimali i neke aktuelne političke teme.

''Ove godine se nametnula tema 'Non–paper' čisto zato što je Bosna i Hercegovina početkom godine bila predmet ovakvog jednog dokumenta. Mi s ovim Festivalom želimo da se kao i prethodnih godina referiramo i na politička pitanja'', navela je ona.

Novosti na Bookstanu 

Kao i svake godine do sada, održava se i radionica za mlade književne kritičare s temom ''Kritika i književni zanat'' a voditelj radionice je Nenad Veličković.

Govoreći o tom segmentu Festivala, Veličković je ustvrdio da polaznici imaju priliku da razmijene mišljenja, iskustva te da se susretnu s predavačima kao što su Darko Cvijetić, Senka Marić, Đorđe Krajišnik i drugi. Na radionicama učestvuje 19 polaznika iz BiH, Hrvatske i Srbije.

''Ove godine uveli smo jednu novinu. Pokušat ćemo da unutar radionice improvizujemo neku vrstu okruglih stolova na kojima će polaznici razgovarati o programima Bookstana'', podvukao je Veličković.

Tijekom trajanja Festivala bit će predstavljeno niz novih naslova domaćih i stranih autora.

Između ostalih, to su knjige ''Kapija'' Medihe Šehidić, ''Gravitacije'' Senke Marić, ''Noćna straža'' Darka Cvijetića, ''Ja sam'' Damira Uzunovića…

Također će se sa novim naslovima predstaviti Faruk Šehić s novelom ''Greta”'' Adnan Žetica sa zbirkom poezije ''Sve ono što u džepove nije moglo stati'', Enver Kazaz sa zbirkom poezije ''Neko drugi'', Samedin Kadić s romanom ''Radio Piton'', Edin Kukavica s romanom ''Predodređenje'', Almin Kaplan s romanom ''Meho”'' Namik Kabil s romanom ''Yesterday'', Vuk Rodić s romanom ''Tužna felisidada'', Faiz Softić s romanom ''Noćni čuvar pasa'', Adnan Repeša s romanom ''Iza šutnje su planine'' i drugi.

Kopirati
Drag cursor here to close