Rama

Objavljena knjiga „Prozor-Rama i sjeverna Hercegovina u vrtlogu Drugoga svjetskog rata“

Rad na ovoj knjizi započeo je prije više od pet godina, a uključeno je i zanimljivo arhivsko gradivo te svjedočanstva sudionika tog vremena.
Kultura / Knjige | 12. 06. 2023. u 10:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz tiska je izašla knjiga pod naslovom „Prozor-Rama i sjeverna Hercegovina u vrtlogu Drugoga svjetskog rata“ autora Mateja Škarice. Rad na ovoj knjizi započeo je prije više od pet godina, a uključeno je i zanimljivo arhivsko gradivo te svjedočanstva sudionika tog vremena.

Recenzenti knjige su povjesničari Zdravko Dizdar, Josip Jurčević i Marijan Mandić. Knjiga se bavi razdobljem Drugog svjetskog rata na području Prozor-Rame i Sjeverne Hercegovine; točnije općina Prozor, Jablanica i Konjica te susjednih općina na koje se iste naslanjaju. Na tom području vođene su neke od najžešćih bitaka rata (u bivšoj Jugoslaviji poznatije i kao velike neprijateljske ofenzive) i napravljen pokolj nad civilnim hrvatsko- muslimanskim stanovništvom Rame u jesen 1942. godine.

Knjiga se djelomično bavi i sudbinom civilnog stanovništva nakon oštre zime 1943. godine, stotinama djece izbjeglica koja su nakon bitaka morala biti prevezena u Hrvatsku i širu zagrebačku okolicu. U knjizi je također obrađena pozicija, gospodarska i prometno-strateška uloga Mostara između dva svjetska rata, posebice za vrijeme talijanske okupacije od Travanjskog rata sve do jeseni 1943. godine kada u grad ulaze njemačko-ustaške snage.

Jedan od recenzenata ističe kako se radi o jednoj novoj, po mnogočemu zanimljivoj knjizi koja na drugačiji način progovara o prostoru Rame i sjeverne Hercegovine uglavnom kronološkim slijedom, od prapovijesti, antičkog doba, srednjovjekovlja sve do kraja 1943. godine, s težištem na 20. stoljeće. Knjiga je utemeljena na činjenicama i autorovim terenskim istraživanjima, što potvrđuje brojne bilješke.

Bilješke su gotovo na svakoj stranici teksta, navode izvore, literaturu, imena i prezimena svjedoka s njihovim iskazima te niz informativnih objašnjenja. Uz to, tekst prati ilustrativnih 28 uglavnom povijesnih fotografija i 6 plakata uz tekst, a uz njih je 14 autorovih fotografija u boji i 5 ilustracija (od kojih su tri karte) s potrebnim legendama ispod njih, čime je oplemenio i upotpunio tekstualni dio knjige.

To sve pokazuje da je autor uložio višegodišnji veliki trud u proučavanju, kritičkom analiziranju literature i objavljene građe, zatim terenskom istraživanju i istraživanju arhivskih izvora, tako da ova knjiga po svom sadržaju i novim podacima koje donosi predstavlja izvorno znanstveno djelo.

Knjigu je objavio zagrebački nakladnik, a uskoro će biti dostupna javnosti i u knjižarama.

Kopirati
Drag cursor here to close