Hotel President

Čapljina domaćin promociji knjige "Pripremanje glavne rasprave"

Knjiga je ujedno i prva ovako kompletna publikacija takve vrste u bosanskohercegovačkoj stručnoj i znanstvenoj publicistici.
Kultura / Knjige | 07. 06. 2023. u 11:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Čapljini će u srijedu, 14. lipnja, biti upriličeno predstavljanje knjige "Pripremanje glavne rasprave", čiji su autori prof. dr. sc. Jozo Čizmić, prof. dr. sc. Viktorija Haubrich i dr. sc. Mirjana Kevo.

Promocija će biti održana u hotelu "President" s početkom u 17:00 sati, a knjigu će predstaviti prof. dr. sc. Alena Huseinbegović, rektorica Univerziteta Džemal Bijedić iz Mostara, prof. dr. sc. Marija Vidić, izvanredna profesorica Sveučilišta u Mostaru, recezenti knjige, te Bajro Avdić, predsjednik Općinskog suda u Mostaru i Ana Primorac, odvjetnica iz Mostara i dopredsjednic  Federalne odvjetničke/advokatske komore Sarajevo.

Radi se u kapitalnom pravnom djelu koje ima 508 stranica s ukupno 1573 fusnota, a sastoji se od predgovora, popisa pokrata i kratica, i ima 12 dijelova:  I. Pojam građanskog parničnog procesnog prava u Bosni i Hercegovini, II. Izvori građanskog parničnog procesnog prava u Bosni i Hercegovini, III. Načela građanskog parničnog procesnog prava u Bosni i Hercegovini, IV. Tužba, V. Postupak za rješavanje spornog pravnog pitanja u bosanskohercegovačkom zakonodavstvu, VI. Stadiji za pripremanje glavne rasprave, VII. Prethodno ispitivanje tužbe, VIII. Dostava tužbe tuženiku na obvezan odgovor, IX. Odgovor na tužbu u zakonima o parničnom postupku u Bosni i Hercegovini, X. Pripremno ročište, XI. Zakazivanje ročišta za glavnu raspravu, dok je u XII. dijelu priložen iznimno opsežan popis korištene domaće i strane literature, legislative i sudske prakse.

Foto: PR / Pripremanje glavne rasprave

"Kako u Bosni i Hercegovini nije dovoljno obrađena ova tema, posebice na ovako sustavan način, knjiga predstavlja važan znanstveni doprinos jer se na jednom mjestu sistematično obrađuje cjelokupni sustav pripremanja glavne uz pojmovnu obradu instituta te detaljnu analizu svakog zasebnog dijela pripremanja glavne rasprave. Naglasak se stavlja i na bogatoj sudskoj praksi koja se obrađuje", istaknuli su autori.

Posebna vrijednost knjige ogleda se u tome što su na jednom mjestu sabrani relevantni propisi i sudska praksa što će značajno pridonijeti boljoj preglednosti relevantnih propisa, njihovoj učinkovitijoj primjeni i većoj pravnoj sigurnosti.

Knjiga je ujedno i prva ovako kompletna publikacija takve vrste u bosanskohercegovačkoj stručnoj i znanstvenoj publicistici.

"Ovo znanstveno djelo će svakako biti od velike koristi prvenstveno osobama koje će neposredno primjenjivati zakone, sucima, odvjetnicima, notarima, ombdusmanima i pravnim zastupnicima u javnom i privatnom sektoru, s područja Bosne i Hercegovine, ali i susjednih država i Europske unije, te profesorima i studentima studija prava (preddiplomskog, diplomskog i doktorskog studija) kao i ostalim zainteresiranim čitateljima, građanima koji se trebaju poučiti o pravima kojima mogu zaštititi svoje pravne interese i pravnu sigurnost s posebnom edukacijom mladih", dodaju autori.

Recezenti knjige su prof. dr. sc. Alena Huseinbegović, Pravni fakultet Univerziteta  Džemal Bijedić iz Mostara, prof. dr. sc. Dinka Šago, Pravni fakultet Sveučilišta u Splitu, prof. dr. sc. Dejan Bodul, Pravni fakultet Sveučilišta u Rijeci i prof. dr. sc. Marija Vidić, Pravni fakultet Sveučilišta u Mostaru.

Autori su pozvali sve zainteresirane da nazoče promociji knjige u srijedu, 14. lipnja, u 17:00 sati, u hotelu "President" u Čapljini.

Knjiga je tiskana uz podršku Gradske uprave Grada Čapljine – gradonačelnika dr. Smiljana Vidića.

Kopirati
Drag cursor here to close