Art Rabic

Nove knjige izabranih pjesama Ilije Ladina i Željka Ivankovića

Sarajevska izdavačka kuća Art Rabic u okviru Male biblioteke objavila je ovih dana dva pjesnička izbora.
Kultura / Knjige | 02. 12. 2020. u 11:43 Fena
Dokumentarni film o Iliji Ladinu

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sarajevska izdavačka kuća Art Rabic u okviru Male biblioteke objavila je ovih dana dva pjesnička izbora.

Riječ je o izboru iz poezije Ilije Ladina (1929.-2001.) "Ljubav u kolibi" koji je autorski uredio i priredio Željko Ivanković, a objavio je i posljednji za njegova života izbor Ladinove poezije pod naslovom "Račun svodeći" (1999.).

Ovo izdanje Ladinove poezije u okviru Male biblioteke sadrži 80 pjesama, popularno je opremljeno tako da u dodatku sadrži i neka sjećanja i anegdote vezane uz tog osebujnog bh. pjesnika, čovjeka i boema.

Izbor poezije Željka Ivankovića "Orfej iz Doline željeza" priredio je i uredio Alen Kristić.

Tu je riječ o izboru od 130 pjesama, koje je predgovorom popratio priređivač, izboru pridodajući i Ivankovićev lirski "Putopis iz Doline željeza", te fragmente autorovih refleksija o vlastitoj poetici izabrane iz njegovih autopoetičkih intervjua.

Naslovnice obiju knjiga, kao i svih prethodnih u toj sad već etabliranoj ediciji Art Rabica, Gorana Mikulića, dizajnirao je Dragan S. Stefanović.resom u Švicarskoj.

''Obradovan sam da sam ponovno mogao praviti izbor Ladinove poezije za nove generacije čitatelja koji se često raspituju gdje bi se mogla pronaći neka Ladinova knjiga, budući da Ladinova pjesnička i ljudska pojava i dalje intrigira. Cijela mi je stvar tim draža što sam u knjigu mogao uvrstiti jedan broj priča i anegdota vezanih za Iliju i njegovu pojavu u čemu mi je bitno pomogao i Miro Petrović, pjesnik koji je i stanovao i drugovao s Ladinom'', kazao je u izjavi za Fenu urednik knjige "Ljubav u kolibi" Ilije Ladina književnik Željko Ivanković.

Govoreći o izboru u kojem su se našle njegove pjesme u knjizi "Orfej iz Doline željeza", Ivanković je za Fenu kazao da je autoru uvijek drago kad netko mimo njega pravi izbor iz njegova djela.

''Možda je to i najbolji način vidjeti sebe tuđim očima. Alen Kristić je to radio dugo i temeljito, nadasve ozbiljno i odgovorno. Zahvalan sam mu za ovu knjigu, zahvalan sam i našem vrsnom dizajneru Draganu S. Stefanoviću za sjajnu opremu. A Goranu Mikuliću i Art Rabicu sam posebno zahvalan i za moju i za Ladinovu knjigu'', zaključio je Ivanković.

Kopirati
Drag cursor here to close