Promocija

Mostarsko ljeto: Knjiga o čovjeku koji je sabrao najmanje 50 tisuća stihova

''Najzanimljiviji dio u svemu tome jeste da sam ja uspio prošle godine doći do fotokopije rukopisne građe iz Matice hrvatske u Zagrebu i time sam ispunio uvjet da ova knjiga bude kritičko izdanje.''
Kultura / Knjige | 30. 06. 2022. u 07:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Narodnoj biblioteci Mostar u srijedu večer je u okviru manifestacije ''Mostarsko ljeto 2022'' promovirana knjiga ''Tradicionalno i subverzivno u usmenoj poeziji Bošnjaka / Studija o petoj rukopisnoj knjizi 'Muslimanske narodne pjesme' Muharema Kurtagića'' autora Seada Husića.

''Večeras govorimo o knjizi 'Tradicionalno i subverzivno u usmenoj poeziji Bošnjaka', a zapravo se radi o petoj rukopisnoj knjizi Muharema Kurtagića u kojoj su sabrane naše ljubavne pjesme, zapravo ženske pjesme, i ovo je prva knjiga ovakve vrste kada govorimo o rukopisnoj građi Muharema Kurtagića. Muharem Kurtagić je netko tko je zadužio akademsku i društvenu zajednicu, ali nema ni blizu taj status koji bi trebao da ima, budući da je sabrao najmanje 50 tisuća stihova, dok se za ostalih 50 tisuća stihova misli da su nestali, nažalost, u II svjetskom ratu. Muharem Kurtagić je, zaista, čovjek koji je učinio dosta toga i došlo je vrijeme da se on iz nekakve tame stavi uvjetno kazano na svjetlo i da se njegova književna građa sabira, valorizira, vrednuje i predstavi široj javnosti'', naglasio je autor knjige Sead Husić.

Prema autorovim riječima pisanje knjige je trajalo četiri godine.

''Najzanimljiviji dio u svemu tome jeste da sam ja uspio prošle godine doći do fotokopije rukopisne građe iz Matice hrvatske u Zagrebu i time sam ispunio uvjet da ova knjiga bude kritičko izdanje. Bez te fotokopije rukopisne knjige, to ne bi bilo moguće'' ističe Husić, te dodaje da knjiga doprinosi da se Muharem Kurtagić počne ozbiljnije tumačiti i vrednovati.

''Ja se nadam i želim da vjerujem da će ova knjiga doprinijeti da Muharema Kurtagića ljudi zaista počnu razumijevati, valorizirati i vrednovati na pravi način, odnosno, na onaj način na koji on zapravo zaslužuje“, zaključio je Husić.

Foto: PR / Još jedna promocija knjige na Mostarskom ljetu

Promotor Nusret Omerika kazao je da je ovo jedna od rijetkih knjiga koja se pojavila u posljednje vrijeme, a govori o kulturnoj baštini Bošnjaka na ovim prostorima.

''Bošnjačka usmena lirska pjesma prepoznatljiva je u europskoj i svjetskoj književnosti, ali, nažalost, nije još dovoljno istražena. Veliki broj rukopisa, veliki broj pjesama nalazi se u različitim arhivima i muzejima širom Europe i svijeta. Najveća zbirka južnoslavenskih i muslimanskih epskih pjesama nalazi se na Univerzitetu Harvard, zatim imamo zbirke u Beču, Bratislavi, Berlinu itd. i sve te zbirke čekaju istraživače. Ja se nadam da će u budućnosti biti dovoljno snage i ljudi, istraživača, koji će posvetiti jedan dio svog životnog vijeka ovim knjigama, jer to je jedno veliko blago koje zavrijeđuje da dođe u ruke čitatelja'', navodi Omerika.

Moderatorica promocije bila je Anisa Mujić, a atmosferu su pjesmom uljepšale Marija Raspudić i Tijana Bašić.

U petak, 01. srpnja, na rasporedu ''Mostarskog ljeta'' je duodrama ''Prah'' autora Györgya Spiróa, u režiji Miralema Zupčevića, nastala u koprodukciji JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo i Altteatra, a koja će biti odigrana na sceni Narodnog pozorišta Mostar sa početkom u 20 sati. U predstavi igraju Gordana Boban i Mirsad Tuka.

Kopirati
Drag cursor here to close