Djelo Zlatka Serdarevića

Objavljena dragocjena Bibliografija lista "Mostarsko jutro"

Knjiga će poslužiti autorima seminarskih, diplomskih, magistarskih i doktorskih radova, ali i svima koji se bave temama iz "Mostarskog jutra".
Kultura / Knjige | 10. 05. 2021. u 15:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nova knjiga Bibliografija lista "Mostarsko jutro" autora Zlatka Serdarevića predstavlja dragocjen prilog bibliografskoj obradi listova koji su izlazili u Mostaru, čime se upotpunjuje literatura nužna za bilo kakvu vrstu izučavanja periodike.

Autor je na osnovu sačuvane osobne arhive napisao specijalnu bibliografiju prikupljajući sve podatke relevantne za zadovoljenje kriterija koje zahtijeva takav pristup.

Kako su se vremenom mijenjale osobe koje su sudjelovale u kreiranju i pisanju tekstova navedeni su za svaki broj pojedinačno svi članovi redakcije, autori priloga s naslovom, nadnaslovom i podnaslovom, kao i opisi svih ilustracija.

"Išao sam korak dalje od klasične primarne bibliografije želeći omogućiti korisnicima brže korištenje knjige. Trebalo je pročitati svaki objavljeni tekst u deset brojeva Jutra, koliko ih je izašlo i dati kratki siže.

Foto: PR / Bibliografija lista "Mostarsko jutro" autora Zlatka Serdarevića 

Time je ona poprimila karakter opisne bibliografije uz navođenje sadržaja i svih imena koja se spominju. Smatrao sam da i ilustracije mogu korisno poslužiti istraživačima te sam uz svaki broj naveo sadržaj i legende ispod njih", kazao je Serdarević.

Knjiga će poslužiti autorima seminarskih, diplomskih, magistarskih i doktorskih radova, ali i svima koji se bave temama iz "Mostarskog jutra" i uopće o nakladničkoj djelatnosti u Mostaru oblasti tiskanih medija.

Autor tvrdi kako  je nastojao ovo izdanje približiti širem krugu čitatelja zastupanjem tekstova kreatora lista.

Oni su iznijeli svoje utiske o vremenu nastajanja i izlaženja lista i neke intimne doživljaje. Te tekstove potpisuju: Enver Karabeg, Azer Jugo, Ibro Rahimić, Alija behram, Džemal Hamzić, Damir Pediša, Ito Korjenić i Omer Mesihović.

Upravo njihove riječi čine zvučne i vrlo zanimljive dijelove u strogo stručnom bloku knjige.

Ovo je deseta knjiga Zlatka Serdarevića, a sve su dokumentarističkog karaktera i tematski su vezane za Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close