Vremeplov

Prije 12 godina ugasila se knjižara Matice hrvatske

Dan kada je knjižara Matice hrvatske postala prostor za dućane.
Kultura / Knjige | 10. 02. 2021. u 09:36 A.Z. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prije 12 godina, na današnji dan, nakon desetljeća rada prestala je djelovati knjižara Matice hrvatske u Ulici kralja Tomislava.

Knjižara jednog od najvećih i najvažnijih nakladnika knjiga i časopisa u Hrvata, koji je utemeljen  sa svrhom promicanja nacionalnog i kulturnog identiteta u područjima umjetničkog, znanstvenog i duhovnog stvaralaštva, gospodarstva i javnoga života te skrbi za društveni razvitak, u Mostaru nije više otvarala svoja vrata.

Nakon knjiga, prostorije nekadašnje knjižare bile su ispunjene kineskom robom, nakon toga bivša knjižara postala je mjesto klađenja, zatim trgovina i sada second hand shop.

Tadašnji predsjednik Matice hrvatske Mostar Josip Muselimović rekao je do zatvaranja došlo jer su novi vlasnici prostorija u kojima se knjižara nalazila inzistirali da im se poslovni prostor vrati.

Prema Muselimovićevim riječima tada su pokušali učiniti sve da zadrže knjižaru. Tražili su pomoć i neko rješenje pa su kontaktirali poglavarstvo grada Mostara, Županijsko poglavarstvo, Sveučilište i Maticu hrvatsku u Zagrebu, ali na žalost nisu dobili potporu.

"U protekloj godini je došlo do iznimnog pada prodaje knjiga, jer gospodarske i socijalne prilike su takve da ljudi jednostavno nemaju novaca za kupnju knjiga koje baš i nisu jeftine", kazao je Muselimović 2009. godine, te dodao kako knjižara sama nije mogla ostvariti neophodne prihode da bi samostalno djelovala, a posebno sad kad je najamnina još veća.

Muselimović je rekao kako postoje neke naznake da bi se uskoro moglo pronaći neko rješenje, te da bi knjižara ponovno mogla biti otvorena u travnju ili svibnju, čime bi bio riješen i problem osoblja koji je zatvaranjem knjižare ostao bez radnog mjesta. Ni danas, nakon 12 godina, vrata knjižare, nikada nisu otvorena.

Iako se nije imalo novca za knjige 2009. godine, ako je vjerovati Muselimovićevim riječima, a danas ga sigurno nema više, na sreću, u gradu se iza toga otvorilo nekoliko knjižara koje još uvijek rade.

Kopirati
Drag cursor here to close