Zbirka poezije

Mostarcima predstavljena knjiga 'Nekazano'

''Nekazano je sve ono što je kazano u tišini sobe, među četiri zida, u tišini noći i samo za sebe. Ponekad to nekazano poželi izaći u javnost i onda postane kazano''
Kultura / Knjige | 21. 12. 2023. u 21:09 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Nekazano" naziv je zbirke poezije autorice Arnele Lele Dabić koja je u četvrtak navečer pred brojnom publikom predstavljena u mostarskom Centru za kulturu.

Recenzentica knjige Esma Džiho istaknula je kako je "Nekazano" štivo protkano dubokim osjećajima, tananim emocijama, blagošću i iskrenošću koja prodire iz svake napisane riječi.

Mreža intime

''Nekazano je sve ono što je kazano u tišini sobe, među četiri zida, u tišini noći i samo za sebe. Ponekad to nekazano poželi izaći u javnost i onda postane kazano. Tako je to s knjigom poezije Arnele Lele Dabić. Nenametljivo, ispričano nehajno i nenametljivo, pjesnikinja lagano plete mrežu svoje intime podastrijevši je auditorijumu'' - naglasila je Džiho.

Po riječima Darija Terzića, urednika kulturnog programa Centra za kulturu Mostar i jednog od promotora, riječ je o autoričinoj prvoj zbirci poezije koja je nastala u zadnje tri-četiri godine.

''Ima tu ljubavnih pjesama, ima i pjesama o ljudima koji su Leli bili dragi, s kojima se susrela u životu ali koji, nažalost, više nisu tu. To je jedno traganje sebe i kao žene i kao čovjeka i kao pojedinca, traženje nekog svog identiteta u mnoštvu identiteta'' - naglasio je Terzić.

Foto: Fena / Mostarcima predstavljena knjiga 

Osim knjige, večeras je u Centru za kulturu predstavljeno i desetak slika Arnele Lele Dabić.

Terzić kaže kako su to slike koje unose optimizam.

''Slike su prilično šarene, pune boja, a nastajale su u jednom periodu kada je autorica pokušavala da izrazi sebe i vjerovatno su tu jače boje kako bi se ubila i neka nostalgija. Mačka je njena omiljena životinja, a imamo tu i dva- tri portreta i autoportet. Uglavnom, slike su pune življih boja koje unose optimizam'' - ocijenio je Terzić.

Brojna priznanja

Arnela Lela Dabić rođena je u Podgorici 11. studenog 1978. godine. Zvanje profesorice predškolskog odgoja i obrazovanja stekla je 2007. godine na Univerzitetu "Džemal Bijedić" u Mostaru, gradu u kojem godinama živi.

Foto: Fena / Mostarcima predstavljena knjiga 

Rezultat njene ljubavi za pisanu riječ su mnogobrojna priznanja, pohvale na raznim regionalnim, te međunarodnim književnim i pjesničkim konkursima. Predstavila se i na književnom festivalu "Krik žene" u Dominikanskoj Republici.

Institut za kulturu i informiranje "Dragutin Novak" iz Ludbrega njenu haiku poeziju uvrstio je u svoj zbornik "Haiku 2023" dok su se njene "Tri kratke priče" našle među najljepšim pričama na XXII konkursu savremene književnosti te uvrštene u zbornik ”Pevač na krovu” izdavačke kuće ''Alma'' iz Beograda. Osim za odrasle piše i priče, pjesme i igrokaze za djecu.

Kopirati
Drag cursor here to close