Sedma knjiga

FOTO | U Mostaru predstavljene ''Jurine beside'' autora Dragana Vidovića

Sedmo je ovo autorsko djelo talentiranog pisca koji je okupljene oduševio ovom knjigom koja je podijeljena u šest dijelova i "besida" Goranačkog kraja i okolice.
Kultura / Knjige | 21. 12. 2023. u 18:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Hrvatskom domu Hercega Stjepana Kosače u Mostaru održana je promocija knjige "Jurine beside" autora Dragana Vidovića.

Foto: Bljesak.info / Knjiga Jurine beside

Sedmo je ovo autorsko djelo talentiranog pisca koji je okupljene oduševio ovom knjigom koja je podijeljena u šest dijelova i "besida" Goranačkog kraja i okolice.

Foto: Bljesak.info / Publika na promociji knjige

O knjizi su govorili prof. dr. sc. Antun Lučić, prof. dr. sc. Marko Dragić i knjiženica Miljenka Koštro.

Foto: Bljesak.info / Predstavljači

''Knjiga je lijepa, ja sam nekako doživjela ovako - priče je ispričao zapravo Jure, otac, Draganov, a Dragan je taj koji je zabilježio priče, pa ona onda ima dva autora - Juru i Dragana'', rekla je za Bljesak.info književnica Miljenka Koštro.

Knjiga će, smatra, biti zanimljiva čitateljima.

Foto: Bljesak.info / HKUD-ovi na promociji knjige

''Lijepo je opremljena i uređena, bit će zanimljiva čitateljima jer ima bogat sadržaj. Zanimljiva je jezično jer su ugrađene neke starinske, zaboravljene riječi i ikavica, pa će ona biti zanimljiva s više strana'', dodala je.

Foto: Bljesak.info / Draganovi prijatelji na predstavljanju

''Život rudara nije bio lak, ali je ispričan na lijep način. Nema tu ni neke tuge, ni težine života, to je zapravo naš hercegovački čovjek koji se uvijek znao nositi sa težinom bremena i životom kakav god on bio. Imamo dio o prezimenima i mudre izreke, pa je ona bogata i u čije ruke dođe on će imati što pročitati i o čemu razmišljati'', istaknula je Koštro za Bljesak.info.

Foto: Bljesak.info / Predstavljači i publika

''Prve priče moga oca, ne tako odavno pokojnog, počele su u rodnom kraju o Gorancima, a kasnije su nastale u Orlacu. U početku sam više zapisao o rudarima, o čemu sam 2015. izdao knjigu'', rekao je autor Dragan Vidović, te dodao:

''Profesor Marko Dragić često mi je govorio kako je važno priče zapisivati na izvornom govoru, stoga sam Jurine priče počeo pisati na ikavici, baš onako kako su naši stari ljudi govorili''.

Pojasnio je i kada i kako su priče nastale.

Foto: Bljesak.info / Publika na predstavljanju knjige

''Zadnje tri godine života moga oca provodio sam više vremena s njima, pa je za tri godine nastalo više od 240 stranica njegovih priča. Svako jutro uz kavicu Jure bi pričao, a ja bih zapisivao, pa se dio tih priča nalazi u knjizi Jurine besjede, koja je podijeljena u nekoliko poglavlja. Posljednje poglavlje je posebno, to je rodoslovlje, podijeljeno u 10 podnaslova i 10 rodova i obuhvaća 49 prezimena'', istaknuo je autor.

Program je vodila Daniela Škegro, a ulomke iz samog djela čitao je Ivan Dugandžić, pružajući publici na uvid svijet "Jurinih besida" na jedinstven način.

Glazbeni dio večeri bio je obogaćen izvedbama članica HKUD sv. Ante Cim te glazbenika Ivana Pavkovića, Bože Marića, Franje Marića i Ivane Ine Ćavar.

O autoru i djelima

Autor, Dragan Vidović, rođen u Gorancima kod Mostara, diplomirani pravnik, do sada je objavio šest knjiga.

Njegove knjige obuhvaćaju različite tematske područje - od borilačkih vještina do monografija o rodnom mjestu.

Svojim radom i trudom, Vidović je postao prepoznat kao vrijedan čuvar kulturne baštine.

Kopirati
Drag cursor here to close