'Bogdanović vokabular'

U Abraševiću promocija 'vokabulara' koji je namijenjen Mostaru

Specifični trodijelni ''Bogdanović vokabular'' namijenjen je prije svega Mostaru i onima koji žele biti građani i građanke u njemu.
Kultura / Knjige | 05. 05. 2023. u 16:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavljanje knjige ''Bogdanović vokabular'', autora Ronalda Panze održat će se u utorak, 9. svibnja u 19 sati u Omladinskom kulturnom centru (OKC) ''Abrašević'' u Mostaru.

Tom prigodom, osim autora Panze o knjizi će govoriti i Nikola Rončević, profesor povijesti umjetnosti i filozofije.

Specifični trodijelni ''Bogdanović vokabular'' namijenjen je prije svega Mostaru i onima koji žele biti građani i građanke u njemu.

''Pojmovi, idiomi i jezične konstrukcije ne prevode se doslovno, niti ih imamo namjeru objašnjavati. Oni su jednostavno izdvojeni, a naše razumijevanje i dalje je zagonetka, jer grad je svijet od riječi koje se neprestano razumijevaju – hodanjem'', navodi se u priopćenju iz OKC-a ''Abrašević''.

Izdanje ''Bogdanović vokabular'' realizirano je u sklopu obilježavanja 20 godina Omladinskog kulturnog centra Abrašević, a kroz projekt ''Mostar - Prostori koji pokreću'' koji financira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

Inače, arhitekt, urbanist, filozof arhitekture, šetač, istraživač i profesor Bogdan Bogdanović najpoznatiji je široj publici kao autor brojnih spomenika koji memoriziraju žrtvu i slave borbu partizanskog oslobodilačkog pokreta. No, Bogdanović je i autor brojnih knjiga objavljenih u dugom razdoblju od četrdesetak godina. Knjige koje tematiziraju urbanizam, arheologiju i antropologiju arhitekture, načine otkrivanja i ljubav prema gradu, način na koji se živi i doživljava grad te kako se pokušava preživjeti njegovo rušenje od strane raznih diktatura i gradomrzitelja.

Autor knjige Ronald Panza je umjetnički direktor Omladinskog kulturnog centr ''Abrašević'' u Mostaru. Po zvanju teatrolog i magistar komparativne književnosti. Voditelj brojnih radionica teatra i pripovijedanja, kazališne kritike, kratke priče, male škole urbanizma, kao i filmskih susreta. Djelom Bogdana Bogdanovića bavi se posljednjih deset godina.

Kopirati
Drag cursor here to close