Narodna knjižnica HNŽ

Mostar se prisjetio lika i djela Ivane Brlić-Mažuranić - Treba uzeti i etičku dimenziju njenih bajki

150. obljetnicu rođenja Ivane Brlić-Mažuranić obilježena je u Narodnoj knjižnici HNŽ-a
Kultura / Knjige | 24. 04. 2024. u 11:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U utorak, 23. travnja 2024. godine, u povodu 150. obljetnice rođenja hrvatske književnice Ivane Brlić-Mažuranić te Svjetskog dana knjige i autorskih prava, Narodna knjižnica HNŽ, Mostar organizirala je bogat program.

Predavanje na teme ''Život i djelo Ivane Brlić-Mažuranić'' te ''Etičnost bajki Ivane Brlić-Mažuranić'' na kojem su sudjelovali knjižničari osnovnih i srednjih škola te učitelji i nastavnici maternjeg jezika Hercegovačko-neretvanske županije, održali su akademik Šimun Musa i dr.sc. Marija Vasilj.

Svijet u vidu slike

Akademik Šimun Musa u svome je predavanju govorio o životu i djelu Ivane Brlić-Mažuranić te je, između ostaloga, istaknuo sljedeće: Ljepota i osobitost prizora što se nameću Brlićkinu oku kao bitno određenje stila, svojom snagom drže doživljaj neposrednosti, doživljaj dodira sa svijetom u vidu slike.

Te se slike, okupljene u ljepotonosnu panoramu, transformiraju u jedinstven fenomen ljudskog duha odzvanjajući u izvornoj i probranoj riječi koja čini umjetninu. Uz sliku kao bitan element njezine poetike, stoji srce, koje znači neposrednost doživljaja, najintimniju iskrenost, čistu ljudsku prirodnost…

Estetska tvorevina

Vasilj je naglasila da bajke Ivane Brlić-Mažuranić ne treba promatrati isključivo kao estetske tvorevine već treba uzeti u obzir i njihovu etičku dimenziju. U njih je autorica utkala svijet slavenskih legendi, usmene baštine, ali i kršćanski svjetonazor izgrađen na korijenima obitelji Mažuranić, a kršćanska podloga kao etika srca odnosno etika humanosti dominira u svim njezinim bajkama. Književna djela Ivane Brlić-Mažuranić predstavljaju ''izlet iz svijeta svakodnevnih teškoća, neprilika i zala u bolji, ljepši, humaniji svijet''.

''150. obljetnicu rođenja Ivane Brlić-Mažuranić obilježili smo i maštovitom pričaonicom. Glumci Lutkarskog kazališta, Marta Haubrich i Ivan Nevjestić su na jedan vrlo zanimljiv, atraktivan i interaktivan način predstavili bogato stvaralaštvo hrvatskog Andersena ili hrvatskog Tolkiena. U magični svijet Ivaninih bajki uveli su učenike 5. razreda Osnovne škole Antuna Branka Šimića koji su pokazali veliko znanje o spisateljici i njenom bogatom stvaralaštvu'', poručili su iz Narodne knjižnice HNŽ-a.

Kopirati
Drag cursor here to close