„Mostarsko ljeto“

Mostar: Esad Kopić Osmanović promovirao ediciju „Hamajlija za bosansku kuću“

U muzičkom dijelu promocije nastupili su Adnan Pajević i Madžid Abaza.
Kultura / Knjige | 14. 07. 2023. u 07:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Centru za kulturu Mostar u četvrtak je u okviru međunarodne kulturne manifestacije „Mostarsko ljeto 2023“ upriličena promocija edicije „Hamajalija za bosansku kuću“ autora Esada Kopića Osmanovića.

„Večeras mostarskoj publici predstavljamo sevdalijsko petoknjižje. Dakle, pet knjiga a u svakoj od njih po 200 tekstova sevdaha, sevdalinki, na koje se snimaju nove pjesme, sevdalinke. Po prvi put u povijesti BiH imamo književnika koji je napisao 1.000 sevdalinki, a struka je rekla da su tekstovi jako kvalitetni“, istaknuo je autor edicije Esad Kopić Osmanović te je izrazio zadovoljstvo večerašnjom promocijom u gradu na Neretvi.

„Uzbuđen sam, jer prvi put predstavljam svoj rad u Mostaru. Mostar, inače, volim oduvijek, a pogotovo otkad sam napisao pjesmu ''Mostar, grade'' koja je kasnije i izvedena. Jedna je od najljepših sevdalinki novog vremena. Osjećam da je manifestacija ''Mostarsko ljeto'' zaista nešto lijepo i jako sam počašćen što sam večeras ovdje“, navodi Kopić Osmanović.

Foto:PR / promocija edicije Esada Kopića Osmanovića.

Znanstveni savjetnik u Institutu za jezik Alen Kalajdžija naglasio je da autora poznaje već nekoliko godina.

„Riječ je o jednom velikom entuzijasti koji, zaista, na sve moguće načine nastoji promovirati neke pozitivne ideje u BiH, o njezinoj kulturi. To je čovjek koji je jako vrijedan. Vrlo je moguće da će nekada neke od ovih pjesama biti sasvim poznate našoj javnosti kao što su danas mnogobrojne sevdalinke koje su napisali pojedinačni ljudi u vremenu kada su oni djelovali poznate, a te sevdalinke i dan danas žive“, objasnio je Kalajdžija te se osvrnuo na značaj ovakvih i sličnih knjiga.

„Knjige koje potječu/dolaze iz kulturnog i umjetničkog aspekta, pogleda na život, našoj zemlji su jako potrebne. Pjesme kao što su sevdalinke koje su bitno obilježile karakter BiH u njezinom umjetničkom smislu imaju veliku vrijednost i veliki značaj za kulturu BiH, i zapravo ono što pokušava sam autor jeste da se sevdalinka vrati na svoje, da kažemo, klasične tokove. U tom smislu, važnost sevdalinke ne ogleda se samo u tome da mi pokažemo kako sevdalinka jeste kulturni produkt BiH koja raste u jednom specifičnom kontekstu po nekim vrlo konkretnim događajima, zato Kopić Osmanović pokazuje kako se i na osnovu određene fikcije može reproducirati neki sevdalijski sadržaj te da on može imati neke trajne vrijednosti koje će ostati u ovom društvu“, zaključio je Kalajdžija.

U muzičkom dijelu promocije nastupili su Adnan Pajević i Madžid Abaza.

Foto:PR / promocija edicije Esada Kopića Osmanovića.

U okviru „Mostarskog ljeta“ publiku u petak, 14.07. očekuju dva sadržaja. U 19 sati u prostorijama Narodne biblioteke Mostar na Luci bit će održana promocija knjige „Kuka“ autorice Julijane Mladenovske-Tešije. Promotor knjige bit će Asmir Kujović.

U 20 sati na maloj sceni ''Studio64'' Narodnog pozorišta Mostar bit će izvedena predstava ''Sve je to iz kuće'' autorice Emine Omerović, u režiji Ajle Bešić, nastala u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Kopirati
Drag cursor here to close