Mostar

U Centru za kulturu upriličena promocija knjige i izložba grafika

Upriličena je promocija knjige „Mramorje, govor bosanskih duša – etide“ i izložba grafika autora Senada Pašića.
Kultura / Umjetnost | 04. 07. 2023. u 07:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U ponedjeljak je u Centru za kulturu Mostar upriličena promocija knjige „Mramorje, govor bosanskih duša – etide“ i izložba grafika autora Senada Pašića.

„Ovo je jedna vrsta opomene, da svima nama, koji smo na ovim prostorima, pokušam da ukažem na neki način na važnost zajedničke komunikacije. Glavna svrha ovog mog rada je pokušaj generalnog kohezivnog faktora da napravimo da to zaumno znanje koje kriju stećci, a mi nosimo u sebi, predočimo, iznesemo, pogledamo šta je to, da nam to bude puno jasnije. Nikad nećemo moći, naravno, da dokučimo sve te stvari, ali ja sam pokušao pojedinačno, određenom metodom, da dokučim pojedinca, šta on to nama poručuje iz nekakvog tog našeg zaumlja, predznanja, jer puno je tu toga što mi trebamo da pamtimo. Neke stvari su fantastično aktuelne, tu je i potvrda poezije koja je taj faktor koji povezuje sve te stvari i predočava nam put kojim možemo i naravno treba da idemo“, istaknuo je Pašić te je dodao da je svaka pjesma priča za sebe.

Foto:PR / U Centru za kulturu upriličena promocija knjige i izložba grafika

„Oko stotinu pjesama se nalazi u knjizi te svaka može neovisno o knjizi da samostalno bude nešto što nam poručuje šta pozitivno možemo da uradimo za sve ljude ovdje. Značajka ovoga svega je da ovdje nema toponima, nema ničijih imena, nema konfesionalnih obilježja, jer samo na taj način možemo graditi zajedništvo“, naglasio je Pašić.

Iz pjesama su, kako autor kaže, proistekle i njegove grafike.

„Izloženo je 12 radova. Pripadaju nekoj fantastici u tom smislu, ali sa određenom konkretnom porukom svaka od tih grafika.“

Promocija i izložba su održane u brojnim bh gradovima, a ovo je prvi put da su pred mostarskom publikom.

„Ovo je prvi put da sam ovdje sa mojom knjigom i počašćen sam što je to upravo u okviru ''Mostarskog ljeta''. Smatram da je ovo kulturna manifestacija koja je vrlo značajna i koja okuplja ono što bi trebalo da drugi vide“, zaključio je Pašić.

Foto:PR / U Centru za kulturu upriličena promocija knjige i izložba grafika

Osim autora, o knjizi je govorio i prof. dr. Elvir Musić.

Posjetioce sutra (utorak, 04.07.) u okviru „Mostarskog ljeta“ očekuje izvedba predstave „Perzeide“ autorice Emine Kovačević, u režiji Karmen Obrdalj koja će biti izvedena na maloj sceni „Studio 64“ Narodnog pozorišta u Mostaru sa početkom u 20 sati.

Kopirati
Drag cursor here to close