10. lipnja

Promocija knjige "Hodler u Mostaru": Povijesno fantastične dogodovštine u 24 poglavlja

Štimec je izvorno knjigu napisala na esperantskom jeziku.
Kultura / Knjige | 19. 06. 2023. u 11:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U utorak 20. lipnja s početkom u 18 sati u organizaciji Narodne knjižnice HNŽ Mostar bit će održana promocija knjige "Hodler u Mostaru" autorice Spomenke Štimec.

Štimec je izvorno knjigu napisala na esperantskom jeziku.

Najpoznatiji švicarski slikar, Ferdinand Hodler inspiraciju je pronalazio u povijesnim motivima, dizajnu novčanica te u ženama. Jedna od njih je bila Jeanne Charles, Hodlerova muza duže od 15 godina. Njezin portret se našao na švicarskoj novčanici apoena od 50 franaka.

Nakon smrti Ferdinanda Hodlera,  Jeanne se udaje za Mostarca Mehmeda Ćišića, diplomatu Kraljevine Jugoslavije. Mehmed Ćišić se sa svojom suprugom Jeanne vraća u Mostar i donosi Hodlerovu galeriju slika… 

Sve zanimljivosti i mnogo više o knjizi ''Hodler u Mostaru'' doznat ćete na promociji koja će se održati u utorak 20. lipnja u Galeriji kraljice Katarine Kosača Mostar.

O autorici i romanu na predstavljanju će govoriti urednik, književnik i književni prevoditelj Božidar Brezinščak Bagola, predsjednik Krapinsko-zagorskog ogranka DHK i predsjednik Esperantskog društva Trixini sa sjedištem u općini Hrašćina (Hrvatsko zagorje).

Povijesno fantastične dogodovštine nižu se u dvadeset i četiri poglavlja, od Ženeve, preko Chicaga, Beograda, Niša, do Sarajeva i Mostara.

Autorica je za rukopis romana dobila 2020. od Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske potporu za poticanje književnog stvaralaštva. 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close