Mustafa Mustafić

MFF: Promocija knjige o posvećenosti filmskoj traci

Mustafić se u knjizi sjeća prvih kinoklubova i rađanja bh. kinematografije, kao i filmskih uspješnica u kojima je sudjelovao,
Kultura / Knjige | 23. 08. 2019. u 16:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjedočanstvo o nesvakidašnjoj posvećenosti profesiji koja nije bila samo zanimanje nego i način života, knjiga filmskog snimatelja i direktora fotografije Mustafe Mustafića ''Miris filmske trake'', bit će predstavljena 24. kolovoza u 11 sati u Narodnoj knjižnici u Širokom Brijegu u sklopu Mediteran Film Festivala.

Mustafić se u knjizi sjeća prvih kinoklubova i rađanja bh. kinematografije, kao i filmskih uspješnica u kojima je sudjelovao, najprije kao volonter, potom kao asistent da bi ubrzo postao vodeći snimatelj.

Mustafa Mustafić rođen je 1942. godine u Sarajevu. Početkom šezdesetih godina postaje član filmskog kluba Riječ mladih i Kinokluba Sarajevo. Studirao je na Akademiji filmskih umjetnosti u Zagrebu, a od 1965. godine postaje član Udruženja filmskih radnika. Od 1969. do 1979. radi kao filmski snimatelj na Televiziji Sarajevo. Godine 1980. ponovo počinje raditi kao slobodni filmski radnik i u tom statusu ostaje do odlaska u mirovinu. Više godina radio je kao predavač filmske fotografije za studente režije na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu.

Danas povremeno radi autorske dokumentarne filmove i predaje kameru na Sarajevo Film Academy. Predsjednik je Asocijacije snimatelja Bosne i Hercegovine i dobitnik brojnih nagrada i priznanja.

Sa autorom će na promociji razgovarati Maja Begtašagić.

Kopirati
Drag cursor here to close