Poeta oliveatus

Mile Stojić laureat festivala Croatia rediviva

Preuzimajući nagradu, Stojić je istaknuo kako je poezija danas lakmus humanizma.
Kultura / Knjige | 12. 08. 2019. u 17:18 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR  / Mile Stojić

Sarajevski pjesnik Mile Stojić laureat je ovogodišnjeg književnog festivala Croatia rediviva, koji je održan 9. i 10. kolovoza u Selcima na otoku Braču. Stojić je okrunjen Maslinovim vijencem (poeta oliveatus), a na pozornici je čitao pjesme "Volim popljuvane" i "Hatidžu". 

Stojiću je nagradu uručio predsjednik žirija Drago Štambuk, pjesnik i diplomat, istaknuvši kako je ovaj vijenac simbol mira i kako ide na glavu pjesnika čiji stihovi šire snažne poruke ljubavi i pomirenja među ljudima. 

Preuzimajući nagradu, Stojić je istaknuo kako je poezija danas lakmus humanizma. 

''Selca su mjesto velikih bračkih klesara, mjesto gdje je podignut prvi spomenik Tolstoju, ali i moji su preci bili veliki klesari, isklesavši jedan od najljepših stećaka na Kočerinu, s potresnim stihovima o ratu, ljubavi i smrti'', rekao je Stojić. 

Komentirajući ovu nagradu za Fenu, Mile Stojić ocjenjuje da je sve nagrade do sada dobio na kopnu, a ova je morska. 

''I ako kao pjesnici budemo zaboravljeni, naši stihovi ostat će ovdje urezani u bračkom kamenu'', podvukao je. 

Pjesnik, liječnik i diplomat Drago Štambuk 1991. u Selcima je utemeljio svehrvatsku večer poezije – Croatia rediviva. Podnaslov manifestacije je "ča – kaj – što" i glavna joj je ideja okupljanje pjesnika iz svih krajeva Hrvatske koji svoje literarno djelo stvaraju na svim trima hrvatskim jezicima: čakavštini, kajkavštini i štokavštini. 

Od 1992. godine književni festival Croatia rediviva događa se prvog petka nakon blagdana mjesne zaštitnice Gospe Karmelske 16. srpnja. 

Organizatori su KUD "Hrvatski sastanak 1888", Župski ured Selca i Društvo hrvatskih književnika iz Zagreba.

Po završetku deklamiranja stihova bira se ovjenčanik maslinovim vijencem (oliveat), kojega imenuje stručni žiri sastavljen od prethodno okrunjenih pjesnika.

Zahvaljujući ovoj manifestaciji u Selcima su boravili najveći hrvatski pjesnici, među kojima Dragutin Tadijanović i Vesna Parun, a Zid od poezije donosi ploču s imenom oliveata, godinom krunidbe i kraćim izborom stihova iz opusa, koje odabire ili sam pjesnik ili utemeljitelj Drago Štambuk.

Kopirati
Drag cursor here to close