Pojačanja ljevice

Poeta u politici: Mile Stojić pristupio SDP-u

Vijesti / Flash | 19. 05. 2017. u 12:54 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poznati bh. pjesnik Mile Stojić pristupio je danas Socijaldemokratskoj partiji Bosne i Hercegovine (SDP BIH).

''Ovo je još jedan u nizu koraka jačanja, okrupnjavanja i okupljanja ljevice na kojoj SDP predano radi, kako bi partija bila što spremnija za opće izbore 2018. godine. Drug Stojić je pristupnicu SDP BiH potpisao u društvu predsjednika SDP-a Nermina Nikšića, člana Predsjedništva SDP BiH Jasmina Imamovića, predsjednika KO SDP Sarajevo Damira Mašića i predsjednika OO SDP Centar Sarajevo Benjamina Isovića'', naveo je SDP.

Mile Stojić je rođen 1955. u Dragićini (Bosna i Hercegovina). Gimnaziju je završio u Ljubuškom, a studij južnoslavenskih književnosti i jezika diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Pjesnik, esejist, analitičar i novinski pisac, autor brojnih djela i dobitnik mnogih nagrada. Radio je kao književni kritičar za brojne medije u bivšoj Jugoslaviji, a bio je i urednik dnevnog lista Oslobođenje. Izvan Bosne i Hercegovine radio je i kao lektor na Slavističkom institutu Sveučilišta u Beču. Sastavio j eantologije: Iza spuštenih trepavica, antologija modernog hrvatskog pjesništva, 1991; In Schmerz mit Wut, bosanska ratna književnost, sa A. Isakovićem, 1995; Bosanskohercegovačko pjesništvo XX. stoljeća, s M. Vešovićem i E. Durakovićem, 1999. Knjige su mu prevedene na njemački, poljski, talijanske, engleski i makedonski jezik, a pojedini tekstovi na dvadesetak jezika.

Pjesme su mu uvrštene u sve relevantne antologije suvremene bosanskohercegovačke književnosti.

Javnosti je Mile Stojić poznat i kao supotpisnik otvorenoga pisma petorice bosanskohercegovačkih i hrvatskih intelektualaca (Ivo Komšić, Miljenko Jergović, Ivan Lovrenović, Mile Stojić i Ivan Kordić) upućenog iz Sarajeva, 6. januara 1992. godine, predsjedniku Hrvatske Franji Tuđmanu kao ''odgovornom za političko uništenje Bosne i Hercegovine''.

Kopirati
Drag cursor here to close