Karavana se nastavlja

Književna Zadruga ohrabrila mostarske pisce

Književna Zadruga nastala je kao plod prijateljstva, a rezultirala turnejom po regiji te je nakon Zagreba, Breograda, Ljubljane i Banja Luke na red došao i Mostar.
Kultura / Knjige | 23. 09. 2021. u 20:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Književna Zadruga u Mostar donosi ideju prije svega zadruge kao nekog vida dragovoljnog udruživanja ljudi koji posjeduju određene resurse i spremni su ih staviti na raspolaganje ostalima te naravno, svoje prvijence, svoja prva književna djela, kazala je za Bljesak.info književnica te jedna od osnivačica Književne Zadruge Vanja Šunjić.

Naime, Šunjić je zajedno s kolegom Adnanom Fatićem osnovala Književnu Zadrugu koja je u četvrtak predstavljena Mostarcima u knjižari Ivo Andrić.

Mladi književnici Mostarcima su predstavili četiri prvijenca Književne Zadruge.

Uz razgovor i smijeh zaljubljenici u pisanu riječ uživali su u prezentiranju  zbirki kratkih priča "Srce je u obliku trougla" Vanje Šunjić, kao i "Meddah i fildžan" i "Sarajevski san" u potpisu Armana Fatića te "Kosmičke šetnje tastaturom" Adnana Bajrovića.

Foto: Bljesak.info / Književna Zadruga stigla u Mostar 

"Došli smo u Mostar s našim književnim prvijencima. Vanja, Adnan i ja smo izdali svoje knjige za početak da provjerimo funkcionira li Književna Zadruga te može li se ponuditi nešto novo i drukčije u odnosu na trenutno izdavaštvo koje se događa u BiH i Hrvatskoj", kazao je za Bljesak.info književnik Arman Fatić.

On ističe kao je Književna Zadruga nešto potpuno novo na ovim prostorima, a osnovni cilj joj je surađivati ujedinjeno s drugim književnicama i književnicima, raditi na promociji novih autora te pomoći im u radu na tekstovima.

Tako se, navode osnivači Književne Zadruge, želi 'dati vjetar u leđa' novim autorima koji imaju što ponuditi književnom svijetu, a njih je u Mostaru puno.

"Mostar je jako plodno tlo za mlade književnice i književnike koji se bave poezijom. Toliko je divne poezije koja nije otkrivena i tiskana, narodna književnost se već probila s Kaplanom i Nezirovićem te raznoraznim autorima iz ovog područja, ali mislim da još uvijek postoji nekolicina mladih autorica i autora koji se bave poezijom ali tek trebaju biti otkriveni", istaknuo je Fatić.

Foto: Bljesak.info / Književna Zadruga stigla u Mostar 

Književna Zadruga je, ističu osnivači, neformalni kolektiv u koji propitkuje sve ono što nas okružuje te koji se bavi feminizmom, LGBT aktivizmom, radničkim pravima te brojnim drugim temama.

Navode kako je nastala kao plod prijateljstva, a rezultirala turnejom po regiji te je nakon Zagreba, Breograda, Ljubljane i Banja Luke na red došao i Mostar.

Podsjetimo, knjižaru/klub Ivo Andrić u Mostaru, koji je ugostio Književnu Zadrugu, nedavno je osnovao Pero Buntić, vinar i čitatelj po profesiji i vrlo brzo je postala referentna točka grada Mostara i mjesto gdje možete kupiti pomno odabrane naslove, te mjesto susreta i razgovora o književnosti i umjetnosti koji se, izgleda, najbolje vode, uz čašu neke od autohtonih hercegovačkih vinskih sorti.

Foto: Bljesak.info / Književna Zadruga stigla u Mostar
Kopirati
Drag cursor here to close