Mostar

Književna večer 'Breviarium poeticum' okupila veliki broj književnika i studenta

U prvom dijelu programa članovi Kluba studenata hrvatskog jezika i književnosti Franjo Milićević s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.
Kultura / Knjige | 23. 03. 2023. u 08:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena / Književna večer Breviarium poeticum

Društvo hrvatskih književnika Herceg Bosne u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru organiziralo je književnu večer "Breviarium poeticum".

"Program 'Breviarium poeticum' organiziramo već petu godinu u sklopu naše Književne srijede sa željom ostvariti poticajne uvjete književnicima za izravan, slobodan i koristan susret s čitateljima i s nastojanjem da se javno otvori pristup temama koje su dugi niz godina bile sklanjane u stranu", priopćili su iz spomenutog društva.  

U prvom dijelu programa članovi Kluba studenata hrvatskog jezika i književnosti Franjo Milićević s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, Ivana Miličević, Ivan Dugandžić i Boris Rozić čitali su duhovnu poezija hrvatskih pjesnika: Tina Kolumbića, Raymonda Kuparea, Vladimira Nazora, Nikole Šopa, Ivana Tolja, Tina Ujevića, Viktora Vide i fra Ante Vučkovića.

U drugom dijelu programa članovi DHK HB i gosti čitali su svoje pjesme prikladne vremenu Uskrsa: Ivan Baković, Hrvoje Barbir Barba, Ante Bošnjak, Marela Jerkić Jakovljević, Miljenka Koštro, Radica Leko, Zdravko Nikić, Pero Pavlović, fra Miljenko Stojić, Snježana Lovrić, Angela Šuta, Mijo Tokić, Zdravka Mila Marijanović i Ivan Sivrić, a profesorica Silvija Vukojević je otpjevala jednu uglazbljenu pjesmu Zdravke Mile Marijanović.

"Tribina je u početku nosila ime – Ususret Uskrsu. Ona je to i danas iako joj je aktualni naslov Breviarium poeticum malo drukčiji. To je naš pjesnički časoslov, djela duhovne poezije posvećena najvećem kršćanskom blagdanu Uskrsu. U tom pronalazimo pouzdan osjećaj vlastite vrijednosti i uloge u društvu te motive za ispunjenje vlastitoga stvaralačkog i umjetničkog potencijala", kažu iz Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne. 

Kopirati
Drag cursor here to close