HKD Napredak

Predstavljena 'Fojnička škrinja' i 'Kula od karata zlata'

Predsjednica HKD Napredak Fojnica Ljuljana Jurak kazala je kako ovaj projekt ima veliki značaj za fojnički Napredak, ali i cijelo društvo kada je u pitanju pisana riječ i izdavaštvo.
Kultura / Knjige | 11. 10. 2021. u 11:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Časopis "Fojnička škrinja" te zbirka aforizama "Kula od karata zlata", autora Ivana Vrljića, predstavljeni su u petak u Knjižnici Ljubuški u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva (HKD) Napredak Glavne podružnice Mostar, HKD Napredak Ljubuški i HKD Napredak Fojnica.

Na predstavljanju su se okupili ljubitelji pisane riječi, a nakon pozdravnog govora voditelja Knjižnice Ivice Vizentanera i obraćanja predsjednice ljubuške podružnice HKD-a Napredak Ivane Barišić, te predsjednice HKD Napredak Fojnica Ljiljane Jurak, glavni urednik Tomislav Bošnjak te lektorica Nina Bošnjak predstavili su "Fojničku škrinju", časopis je kojeg je 2009. godine pokrenula skupina entuzijasta i koji se u novije vrijeme pokrenuo zahvaljujući naporima HKD Napretka koji je i nakladnik.

Glavni urednik časopisa i lektorica govorili su o tome kako sakupljaju priče, o financijskim naporima oko izdavanja časopisa, njegovoj distribuciji kako u Fojnici tako i u dijaspori, te o tome koliko ovaj časopis znači za promociju malih životnih priča iz Fojnice, napose o promociji i očuvanju hrvatskog jezika te drugim aktivnostima vezanim za sam časopis, priopćeno je iz Napretka.

Predsjednica HKD Napredak Fojnica Ljuljana Jurak kazala je kako ovaj projekt ima veliki značaj za fojnički Napredak, ali i cijelo društvo kada je u pitanju pisana riječ i izdavaštvo.

Dopredsjednik HKD-a Napredak Miroslav Landeka podsjetio je kako tri Napretkove podružnice imaju sporazum o suradnji, te da je ovo već četvrti kulturni događaj koji organiziraju u zadnje vrijeme.

Osvrnuo se i na prethodne bogate kulturne programe u organizaciji Napretka, kao i skoro održanu izvještajnu Skupštinu u Mostaru te pritom najavio nove kulturne projekte koje radi Napredak i njegove podružnice.

Zahvalio je domaćinima na održavanju ove promocije te poklonio ravnatelju Knjižnice tri knjige od kojih su dvije tiskane u Napretkovoj nakladi.

Nakon predstavljanja časopisa, uslijedilo je predstavljanje zbirke aforizama "Kula od karata zlata".

Svoj osvrt o zbirci aforizama najprije je dala prof. Ljiljana Herceg, istaknuvši kako Vrljićeva zbirka korespondira s očitim stilskim varijacijama jezika što ovu knjigu čini krajnje zanimljivom za čitanje i književno razmatranje.

"Nakon pregleda pojedinih ciklusa može se zaključiti da se književne preokupacije ove knjige kreću u domeni sagledavanja čovjekova položaja u svijetu te pokušajima da se književnim djelovanjem markiraju njegove slabosti. No, autor se ne prepušta rezignaciji, već poziva na djelovanje: 'Filozofija mora biti djelovanje - u suprotnom je osuđena na propast'", kazala je Herceg, stoji u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close