Adaptacija do lipnja

Herceg Novi: Kuća Ive Andrića zadržat će autentičnost

Kuća i okolina će izgledati baš kao što je bilo kada je Andrić tu boravio.
Kultura / Knjige | 11. 12. 2018. u 19:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: RTRS / Kuća Ive Andrića u Herceg Novom

Kuća nobelovca Ive Andrića u Herceg Novom bit će adaptirana do lipnja iduće godine, a njen izgled i autentičnost bit će zadržani, priopćeno je iz ove općine.

Šef Ureda za međunarodnu suradnju općine Herceg Novi Simonida Kordić rekla je da će dom čuvenog nobelovca zadržati estetske standarde koje je Andrić postavio.

"Nemamo namjeru da devastiramo ono što je Andrić postavio kao svoje estetske standarde, tako da će zgrada zadržati prvobitni izgled", navela je Kordić.

Priprema terena, prema njenim riječima, počela je sredinom listopada, a do Nove godine će biti uklonjeni dijelova oplata u objektu u koji ništa nije ulagano desetljećima, piše RTRS.

"Iako je projektom predviđeno da radovi traju do 2020. godine, ubrzali smo ih jer nam je važno da ova zgrada bude u funkciji već za narednu sezonu", objasnila je Kordićeva.

Navela je da je ideja da objekt i njegovo okruženje funkcioniraju kao cjelina, baš kao što je bilo kada je Andrić tu boravio.

"Bit će dosta interaktivne opreme, jer je ideja da zgrada ne bude samo spomenik Andriću, već i dio života Novljana i posjetitelja. Osim opreme kojom kuću uvodimo u novo doba, nabavit ćemo i muzeološku koja odiše duhom piščevog vremena i autentični namještaj iz tog perioda", kaže Kordićeva.

Tajnica za kulturu i obrazovanje Ana Zambelić Pištalo rekla je da je, paralelno s rekonstrukcijom, važno definirati budući način funkcioniranja kuće Ive Andrića.

"U suradnji s Muzejom grada Beograda radimo na koncipiranju postavke, rasporedu sadržaja u prostoru, definiranju statusa kuće, upravljačkih tijela i utvrđivanju izvora financiranja programskih aktivnosti", navela je Pištalo.

Za rekonstrukciju kuće Ive Andrića osigurano je 190.000 eura.

Ivo Andrić je kuću u Njegoševoj ulici u Herceg Novom izgradio 1964. godine, kada se sa suprugom Milicom doselio iz Beograda.

Nakon piščeve smrti, općina Herceg Novi otkupila je kuću od njegovih nasljednika.

Kopirati
Drag cursor here to close