Mostar slavi književnog velikana

FOTO | Izložba u čast Hamze Hume: Bogata zbirka sada i digitalizirana

"Želim istaknuti da smo i digitalizirali tu građu tako da smo je spasili od nekog daljneg propadanja i učinili dostupnom za naše istraživače, školsku i studentsku populaciju i sve druge kulturne radnike", istaknuo je Dizdar.
Kultura / Knjige | 19. 01. 2024. u 13:10 J.P. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Mi kroz ovakav vid sadržaja njegujemo kulturu sjećanja. Prije svjega ono što baštini muzej i zašto je zadužen, ali i kulturnog sjećanja općenito u Mostaru i regiji", kazao je muzejski savjetnik te pročelnik Odjela književnosti Muzeja Hercegovine Ibrahim Dizdar o izložbi povodom 54. godišnjice smrti mostarskog književnika Hamze Hume.

Izložba naziva "Grad rima i ritmova", po istoimenoj zbirci mostarskog književnika, u petak je otvorena u Ćorovića kući na Luci u Mostaru.

Život i rad mostarskog književnika

"Zbirka je vrlo heterogena i ono što posjetitelji mogu vidjeti na izložbi su primarna građa koja se odnosi na njegove osobne dokumente, iskaznice, diplome, korespodenciju, fotoarhivsku građu, orginalne rukopise što poezije što proze", istaknuo je Dizdar.

Foto: Ivana Krezić / Bljesak.info / Pročelnik Odjela književnosti Muzeja Hercegovine Ibrahim Dizdar

Kako navodi, u izložbi se nalaze i novinski članci o poznatom bh. književniku.

"Uvijek je zanimljivo iščitavati jer u rukama držite dokumente koji su 50 i kusur godina stari te u njima vidite određenu problematiku. I onda i danas rad u kulturi, rad književnika te njihova tekuća problematika", naveo je.

Foto: Ivana Krezić / Bljesak.info / Izložba povodom 54. godišnjice smrti mostarskog književnika Hamze Hume

Ravnatelj JU Muzej Hercegovine Asim Krhan istaknuo je kako je izložba produkt desetljeća skupljanja djela i rada Hamze Hume.

"Mostar ima izrazito veliku kulturnu prošlost, posebno u književnom segmentu", kazao je Krhan te dodao kako to pogoduje i Muzeju i kolegama iz knjižnice te nastoje obilježiti barem one najbitnije događaje.

Foto: Ivana Krezić / Bljesak.info / Izložba povodom 54. godišnjice smrti mostarskog književnika Hamze Hume

Digitalizirano 

JU Muzej Hercegovine izložbu u čast Hamze Hume su i digitalirizirani te je ona tako dostupna široj javnosti.

"Želim istaknuti da smo i digitalizirali tu građu tako da smo je spasili od nekog daljneg propadanja i učinili dostupnom za naše istraživače, školsku i studentsku populaciju i sve druge kulturne radnike", istaknuo je pročelnik Odjela književnosti Muzeja Hercegovine Ibrahim Dizdar.

Podsjetimo, Hamza Humo je rođen je 30. prosinca 1895. u Mostaru gdje je pohađao mekteb, osnovnu školu i gimnaziju.

Foto: Ivana Krezić / Bljesak.info / Izložba povodom 54. godišnjice smrti mostarskog književnika Hamze Hume

Uhićen je 1914. godine nakon Sarajevskog atentata, a zatim interniran u Mađarsku (Komarovo) te 1915. godine mobiliziran u austrijsku vojsku.

Do kraja rata je služio kao pisar i tumač u bolnici u Beču.

Nakon rata vraća se u Mostar i maturira, a potom odlazi na studij povijesti umjetnosti u Zagreb, potom u Beč i na koncu u Beograd.

Drugi svjetski rat Humo provodi u mostarskom naselju Cim.

Od 1945. godine uređuje bošnjački list Novo doba, potom je urednik Radio Sarajeva i direktor Umjetničke galerije.

Humo je preminuo na današnji dan, 19. siječnja 1970. godine.

Bio je urednik sarajevskoga Gajreta i Zabavnika, a nakon II. svjetskog rata direktor Umjetničke galerije u Sarajevu i profesionalni književnik.

Kopirati
Drag cursor here to close