Obljetnica

Dostojevski – Velikan koji je promijenio književnost

Utemeljivač je psihološkog romana, a, prema mnogima, i preteča egzistencijalizma.
Kultura / Knjige | 11. 11. 2020. u 09:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski književni klasik Fjodor Mihailovič Dostojevski (1821-1881), prema mnogim kritičarima jedan od najvećih pisaca svih vremena, rođen je na današnji dan, 11. studenog 1821. godine.

Ovaj velikan, ukrajinskog porijekla, svrstava se u red najznačajnijih pisaca u povijesti. Umro je 9. veljače 1881. godine u Sankt Petersburgu.

Dostojevski je uhićen kao sudionik utopijsko-socijalističkog kružoka Mihaila Vasiljeviča Petraševskog Butaševiča i osuđen na smrt 1849. godine, ali je kazna zamijenjena progonstvom u Sibir, gdje je proveo 10 godina.

Njegova rana djela nadahnuta su socijalnim tragedijama malih ljudi. Osnovne odlike njegove literature - poniranje u podsvijest, traganje za korijenima ljudske tragike, fenomen religije i veza čovjeka i Boga predstavljaju glavnu preokupaciju modernog romana, a na svjetsku literaturu uticao je više nego ijedan drugi pisac.

Duboko je, kao nitko ni prije ni poslije njega, ponirao u ljudsku psihu i rasvjetljavao tajnu ljudske prirode.

Napisao je romane: "Zločin i kazna", "Braća Karamazovi", "Zli dusi", "Mladić", "Kockar", "Idiot", "Dvojnik", "Netočka Nezvanova", "Zapisi iz mrtvog doma" i "Selo Stepančikovo i njegovi žitelji". Od pripovijedaka je, između ostalog, napisao: "Bijele noći" i "Ujkin san", a bavio se i publicistikom napisavši "Piščev dnevnik" i "Politički zapisi".

Realizam Dostojevskog predstavlja svojevrsni prelaz k modernizmu jer njegovo stvaranje upravo u epohi modernizma postaje neka vrsta uzora načina pisanja.

Utemeljivač je psihološkog romana, a, prema mnogima, i preteča egzistencijalizma.

Video: FJODOR MIHAJLOVIČ DOSTOJEVSKI - VIDEO BIOGRAFIJA - SJEĆANJA NA POZNATE SVJETSKE VELIKANE

Veliki dio života bio je u lošoj financijskoj situaciji, a morao je da izdržava i porodicu preminulog brata. Dostojevski je često bio depresivan, kockao se i stalno vraćao dugove.

Jedno od najpoznatijih djela Dostojevskog "Zločin i kazna" napisano je u rekordno kratkom roku i brzo objavljeno kako bi pisac uspio da vrati kockarske dugove, a pošto ih je otplatio ponovo je ostao bez novca.

Taj roman je Dostojevskom donio slavu, ali ga nije spasio bijede.

Izdavač ga je ucjenjivao i nudio 3.000 rubalja za pravo da izdaje njegova djela, ali uz obvezu da napiše još jedan roman.

Nemajući izbora, Dostojevski je pristao. U isto vrijeme je napisao i knjigu "Kockar" zbog ugovora sa svojim izdavačem.

Preminuo je 9. veljače 1881. godine u Sankt Peterburgu od posljedica krvarenja uzrokovanog epileptičnim napadom. Poslije dva dana, njegovo tijelo je ispratila na groblje bezbrojna masa.

Sahranjen je na groblju Tihvin, pri Manastiru Aleksandra Nevskog. Procjenjuje se da je 40.000 ljudi prisustvovalo sahrani ovog književnog velikana.

Citati Dostojevskoga

Ako si se uputio prema cilju i putem počeo zastajkivati i kamenjem gađati svakog psa koji laje na tebe, nikad nećeš stići na cilj.

Ako pri svakoj prijateljskoj usluzi odmah misliš na zahvalnost, onda nisi darovao, već prodao.

Fantazija je prirodna snaga u čovjeku i ako joj se ne udovolji, ona će ili nestati ili obratno – razbuktat će se prekomjerno a to je i štetno.

Nastojim voljeti život više od njegova smisla

Ljubiti nekog čovjeka znači vidjeti ga tako kako ga je Bog zamislio.

Podla duša, oslobodivši se jarma, sama ugnjetava.

Kopirati
Drag cursor here to close