Promocija knjige

'Dođi da mostarimo zajedno' u Sarajevu

Dario Terzić doktor je komunikoloških znanosti, prvi magistar istraživačkog novinarstva u Bosni i Hercegovini.
Kultura / Knjige | 15. 01. 2024. u 08:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Promocija knjige

Nakon mostarske promocije, knjiga ''Dođi da mostarimo zajedno'' autora Darija Terzića će biti predstavljena i u Sarajevu i to u srijedu 17. siječnja u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine s početkom u 17 sati. O knjizi će govoriti profesorica Fahira Fejzić-Čengić te novinarke Vanja Iličić i Sanela Kapetanović.

U ovoj knjizi su sažete trideset tri mostarske godine, od 1990. do 2023. i sve su to Terzićevi tekstovi ili tekstovi o njemu koji su objavljivani u brojnim domaćim i svjetskim medijima a ovog puta su prezentirani na jednom mjestu.

Knjiga je ovo koja paralelno progovara o dva plana: jedan je povijest Mostara s kraja 20. stoljeća suočenog sa urbicidom i kulturocidom zastrašujućih razmjera, a drugi je odjek te dramatične povijesti u senzibilnom peru i intelektualnom angažmanu, te profesionalnom i humanističkom pozivu Mostarca Darija Terzića da o svemu tome svjedoči i opredijeli se da svojim ukupnim djelovanjem bude pamtitelj i čuvar iskonskih kulturnih vrijednosti Mostara i njegovih građana zatočenih u vrtlogu višestrukog brisanja njihovih identiteta-zapisala je u recenziji profesorica Lejla Žujo-Marić.

Dario Terzić doktor je komunikoloških znanosti, prvi magistar istraživačkog novinarstva u Bosni i Hercegovini.

Dugogodišnji je novinar sa stotinama objavljenih tekstova u domaćim medijima (Oslobođenje, Valter, Sloboda, Lom..) a više od dvije decenije je bio i radijski novinar i urednik (Radio Mostar, Radio Bosne i Hercegovine-Ratni studio Mostar, Radio X). Godinama je bio i saradnik talijanskih medija (Osservatorio sui Balcani, Manifesto, Caposud…).

Piše na bosanskom i talijanskom a prevodi i sa francuskog jezika dok su njegovi tekstovi prevođeni i na francuski, engleski, španjolski, portugalski, mađarski. Profesor je na Visokoj školi za turizam i menadžment u Konjicu.

Posljednjih godina radi kao urednik kulturnih programa u Centru za kulturu Mostar, a bavi se i istraživanjima na polju komunikologije.
Kopirati
Drag cursor here to close