Dođi da Mostarimo zajedno

Promocija knjige Darija Terzića u Mostaru

U ovoj knjizi su sažete 33 mostarske godine, od 1990. do 2023. i sve su to Terzićevi tekstovi ili tekstovi o njemu koji su objavljivani u brojnim domaćim i svjetskim medijima.
Kultura / Knjige | 03. 11. 2023. u 09:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Dođi da Mostarimo zajedno" nova je knjiga Darija Terzića, a bit će predstavljena u ponedjeljak 6. studenog u mostarskom Centru za kulturu, s početkom u 19 sati.

U ovoj knjizi su sažete 33 mostarske godine, od 1990. do 2023. i sve su to Terzićevi tekstovi ili tekstovi o njemu koji su objavljivani u brojnim domaćim i svjetskim medijima, a ovog puta su prezentirani na jednom mjestu.

Profesorica Fahira Fejzić-Čengić, jedna od recenzentica knjige zapisala je: "Dario Terzić je rođeni Mostarac ali se može reći i da je po zanimanju Mostarac, po ljubavi i kritici također Mostaroljubac, po emociji i nadi mostarski kenčijar i onaj što uravnotežava. I kad preleti brzo se vrati da se dva tasa vage ne bi duže poremetila. I to je njegova ponajbolja osobina koja isijava iz svakog ugla ovog pozamašnog teksta knjige".

U recenziji profesorice Lejle Žujo - Marić, zabilježeno je i ovo "Knjiga koja se otvara pred nama paralelno progovara o dva plana: jedan je dramatična povijest Mostara s kraja 20. stoljeća suočenog sa urbicidom i kulturocidom zastrašujućih razmjera, a drugi je odjek te dramatične povijesti u senzibilnom peru i intelektualnom angažmanu, te profesionalnom i humanističkom pozivu Mostarca Darija Terzića da o svemu tome svjedoči i opredijeli se da svojim ukupnim djelovanjem bude pamtitelj i čuvar iskonskih kulturnih vrijednosti Mostara i njegovih građana zatočenih u vrtlogu višestrukog brisanja njihovih identiteta".

Foto: PR / Dario Terzić

Dario Terzić doktor je komunikoloških znanosti, prvi magistar istraživačkog novinarstva u Bosni i Hercegovini. Dugogodišnji je novinar sa stotinama objavljenih tekstova u domaćim medijima (Oslobođenje, Valter, Sloboda, Lom..) a više od 20 godina je bio i radijski novinar i urednik (Radio Mostar, Radio Bosne i Hercegovine-Ratni studio Mostar, Radio X). Godinama je bio i suradnik talijanskih medija (Osservatorio sui Balcani, Manifesto, Caposud…). Piše na bosanskom i talijanskom a prevodi i sa francuskog jezika dok su njegovi tekstovi prevođeni i na francuski, engleski, španjolski, portugalski, mađarski. Profesor je na Visokoj školi za turizam i menadžment u Konjicu.

Posljednjih godina radi kao urednik kulturnih programa u Centru za kulturu Mostar, a bavi se i istraživanjima na polju komunikologije.

Promotori knjige čiji je izdavač Muzej Hercegovine, u ponedjeljak navečer, bit će Adisa Busuladžić i Lejla-Žujo Marić. Moderator je Aida Krehić.

Kopirati
Drag cursor here to close