Matias Zečević

Ćudljive vode: Promoviran roman o poplavama u ''najbolje moguće vrijeme''

U Narodnoj knjižnici u Širokom Brijegu sinoć je predstavljen roman ''Ćudljive vode'', mladog posavskog autora Matiasa Zečevića.
Kultura / Knjige | 06. 11. 2021. u 09:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Narodnoj knjižnici u Širokom Brijegu sinoć je predstavljen roman ''Ćudljive vode'', mladog posavskog autora Matiasa Zečevića.

Roman Ćudljive vode inspiriran je velikim poplavama koje su 2014. godine pogodile Bosansku Posavinu, ali i puno šire područje. Autor je u svom govoru spomenuo kako se i ovih dana, nažalost, mnogi u Bosni i Hercegovini bore s poplavama. Publici u Širokom Brijegu govorio je o strahotama koje su proživljavali stanovnici Odžaka u svibnju te 2014. godine.

''Ponovno gledamo jezive scene kako vodena stihija nemilosrdno nosi sve pred sobom. Kada sve ovo vidimo shvatimo kako materijalne stvari koje bi nam trebale služiti u životu, a često o njima postanemo ovisni, nestanu u vrlo kratkom razdoblju. Nažalost, mi to brzo zaboravimo.“

Foto: PR / Roman je predstavljen u Narodnoj knjižnici 

Matias Zečević, student mostarskog Sveučilišta u svom romanu osim o poplavi govori i o važnosti obitelji i pravog prijateljstva.

''Uz obitelj i prijatelje sve prepreke u životu lakše se prelaze. Čovjek nije rođen da živi sam. Te 2014. godine u Odžaku nije bilo neprijatelja. Ljudi su se zbližili i jedni drugima pritekli u pomoć. To je ono ljudsko u nama.“

Autor kroz svoj roman spominje i temu iseljavanja, o kojoj se danas kako kaže, premalo govori i presporo traže rješenja.

''Ogroman broj ljudi, a posebno mladih ljudi, napušta Bosnu i Hercegovinu. Oni koji bi trebali naći rješenja kako zadržati mladost konstantno najavljuju nekakve ratove. Poznata je to već predizborna taktika, no ovoga puta je uistinu prerano krenula. Nitko nije plaćen da plaši narod ratom, nego da svojim radom i zalaganjem stvori bolju sredinu za život. Bez mladosti, nema života''.

Predstavljanju romana prisustvovali su i predstavnici Grada Širokog Brijega, koji je generalni pokrovitelj ovog romana.

Još jednom je naglašeno kako je ovo prva knjiga koju je izdao HKD Napredak podružnica Odžak, te je najavljeno i naredno predstavljanje romana u Prozor-Rami u petak, 12. studenoga.

Kopirati
Drag cursor here to close