HKD 'Napredak' Jajce

Bogat umjetnički program 16. Šopovih dani na Plivi

Kultura / Knjige | 29. 09. 2017. u 17:12 Ma.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tradicionalna pjesnička manifestacija Šopovi dani na Plivi, te njezino 16. izdanje, bit će održana od 2. do 21. listopada u Jajcu u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Napredak podružnice Jajce.

Središnji gost ovogodišnjih Šopovih dana na Plivi jest suvremeni bosanskohercegovački pisac Marko Vešović.

Program će početi u ponedjeljak, 2. listopada u rodnoj kući Nikole Šopa u 18 sati Jajačkom pjesničkom večeri gdje će se predstaviti domaći pjesnici. Poslije predstavljanja pjesnika bit će podizanje zastave Šopovih dana na Plivi u centru grada. U utorak, 3. listopada 2017. u 13 u gradskom parku održat će se likovna kolonija za učenike jajačkih osnovnih škola. Njihove radove moći ćete pogledati prije književnih večeri u Domu kulture.

Središnja pjesnička večer održat će se u petak, 6. listopada 2017. godine u hotelu Turist98 u 19 sati na kojoj će se predstaviti središnji gost Marko Vešović. Na središnjoj pjesničkoj večeri bit će dodijeljene nagrade učenicima za najuspješnije literarne radove, stoji u priopćenju.

U subotu, 7. 10. 2017. godine u rodnoj kući Nikole Šopa u 10.30 održat će se Jutarnja pjesnička druženja gdje će se predstaviti ostali gosti pjesnici. U 13 u hotelu Turist98 održat će se Razgovor s pjesnikom gdje će Marko Vešović podijeliti svoje misli s jajačkom publikom.

Važnu ulogu u Šopovim danima na Plivi zauzimaju i jajačke škole svojim književnim večerima koje će se održati u Domu kulture 9. i 10. listopada u 18.30 sati. Završnica natjecanja u čitanju za učenike osnovnih škola održat će se u OŠ Berta Kučera 12. listopada, dok će završnica natjecanja kviza o poznavanju lika i djela Nikole Šopa – 'Upoznajmo Šopa' biti 13. listopada u SSŠ Jajce. Novina ovogodišnjih Šopovih dana na Plivi jest radionica o kreativnom pisanju za učenike koju će voditi mlada pjesnikinja i profesorica Merima Handanović.

Po prvi put na Šopovim danima na Plivi bit će projekcija filma 'Imena višnje' scenatriste Josipa Mlakića 8. 10. 2017. u Domu kulture u 19 sati. Dugometražni igrani film 'Imena višnje' snimljen je produkciji Hrvatske radiotelevizije, a osvojio je nekoliko nagrada na raznim festivalima (Zlatna arena za scenarij Josipu Mlakiću, Zlatna arena za montažu Vesni Lažeti i Hrvoju Mršiću, Nagrada Žirija stranih filmskih kritičara na Pulskom filmskom festivalu; Avantura Film Festival Zadar - najbolja glumica Nada Đurevska; Vukovar Film Festival - specijalno priznanje žirija...), navedeno je u priopćenju.

Zatvaranje 16. Šopovih dana na Plivi bit će nakon koncerta 21. 10. 2017. koji će se održat u Domu kulture s početkom u 19 sati. Na koncertu će nastupiti članovi sarajevske filharmonije.

Organizaciju Šopovih dana na Plivi, kao jednu od najznačajnijih književnih manifestacija u Bosni i Hercegovinu, pomogli su: Vlada Županije Središnje Bosne i Općina Jajce.

Kopirati
Drag cursor here to close