Robert Ludlum

Autor lika Jasona Bournea počeo je pisati u 44. godini života

Danas su širokoj publici vjerojatno najpoznatiji Ludlumovi romani iz serijala o Jasonu Bourneu. Prvi je bio Bourneov identitet iz 1980. godine, a zatim su slijedili još i Boruneova nadmoć i Bourneov ultimatum.
Kultura / Knjige | 12. 03. 2023. u 15:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Dev.foundagrave.com / Robert Ludlum (25. svibnja, 1927. New York City - 12. ožujka 2001., Naples, Florida) 

Na današnji dan, 12. ožuka 2001. godine umro je američki pisac Robert Ludlum. Ludlum tek je u dobi od 44 godine odlučio pokušati objaviti prvi roman. Do kraja života napisao je preko 20 romana, a oni su do danas prodani u golemom broju od oko 500 milijuna primjeraka.

Rođen 25. svibnja 1927. godine u New Yorku, od roditelja Amerikanaca engleskog podrijetla.

Ludlum se školovao u The Rectory School Cheshire Academy i Wesleyan University u Middletownu, Connecticut. Dok je bio u Wesleyu, Ludlum se pridružio bratstvu Alpha Delta Phi. Prije nego što je postao autorom bio je kazališni glumac i producent.

Njegovo je kazališno iskustvo moglo doprinijeti njegovu razumijevanju energije, akcije i "bježanju od stvarnosti" koje je publika željela u romanima. Jednom je primijetio: "Ja na sličan način uspoređjujem napetost i dobar teatar. Mislim da je sve to napetost i što-će-se-dogoditi-poslije. S te točke gledišta, da, ja pretpostavljam da sam kazališni čovjek".

Prvi mu se roman zvao Nasljedstvo Scarlattija (The Scarlatti Inheritance), a po žanru je bio triler. Taj se roman bavio međunarodnim urotama u doba nacizma, što je općenito bila jedna od Ludlumovih prepoznatljivih tema u ranim romanima.

Danas su širokoj publici vjerojatno najpoznatiji njegovi romani iz serijala o Jasonu Bourneu. Prvi je bio Bourneov identitet (The Bourne Identity) iz 1980. godine, a zatim su slijedili još i Boruneova nadmoć (The Bourne Supremacy) i Bourneov ultimatum (The Bourne Ultimatum).

Foto: btv.com / Jason Bourne, ilustracija

Filmovi o Jasonu Boureneu s Mattom Damonom u glavnoj ulozi, koji su u kina došli tek nakon Ludlumove smrti, zaradili su do danas oko milijardu dolara. Međutim, zanimljivo je da su već i ranije ekranizirani neki od Ludlumovih romana, npr. Ostermanov vikend s Rutgerom Hauerom i Holcroftova pogodba s Michaelom Caineom.

Ludlumovi romani tipično oslikavaju jednog herojskog čovjeka ili malu grupu individualaca koji se bore protiv snažnijih protivnika čije su namjere i motivacije zle, protivnika koji su kadri upotrijebiti političke i ekonomske mehanizme na zastrašujući način.

Njegova je vizija svijeta bila ona gdje su globalne korporacije, vojne sile u sjeni i vladine organizacije udružile da održe (ako je to bilo zloćudno) "status quo", ili sve to "potkopaju" ako je "status quo" bio dobar.

Uz izuzeće pojedinih nepravilnosti u njegovu poznavanju vatrenog oružja, njegovi su romani pažljivo proučeni pružajući točne tehničke, geografske i biološke pojedinosti, uključujući tu i istraživanje amnezije za Bourneov identitet.

Ludlumove su novele često bile inspirirane konspirativnim teorijama, i povijesnim i sadašnjim. Napisao je da je The Matarese Circle bio inspiriran govorkanjima o Trilaterarnoj komisiji, i to objavio samo nekoliko godina nakon što je komisija osnovana.

Njegovi su opisi terorizma u knjigama kao što su The Holcroft Covenant i Matarese Circle odražavali teoriju kako su teroristi samo paunovi vlada ili privatnih organizacija, koje žele upotrebljavati teror kao pretekst za uspostavljanje autoritativne vlasti, a ne izolirane bande ideološki motiviranih ekstremista koje su ponekad stvarane da bi to bile.

Ludlum gotovo je svim svojim romanima davao naslove po obrascu The – osobno ime – imenica (npr. The Bourne identity, The Matlock Paper, The Rhinemann Exchange).

Umro je u Naplesu, Florida, od hematoma na mozgu u 74. godini života, ostavivši za sobom nekoliko neobjavljenih rukopisa i glavnih crta.

Video: Jason Bourne's Best Escapes | All Action
Kopirati
Drag cursor here to close