Tennessee Williams

Prije 40 godina preminuo jedan od najizvođenijih dramskih pisaca

Sljedbenik utemeljitelja moderne drame, likovima marginaliziranih pojedinaca i provokativnim temama (alkoholizam, histerija, ludilo, samoubojstvo, homoseksualnost, promiskuitet, kanibalizam, linč, rasizam i slično) bavio se u dramskim tekstovima.
Kultura / Kazalište | 26. 02. 2023. u 00:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Navršilo se 40 godina od smrti slavnog američkog književnika Tennesseeja Williamsa. Preminuo je u New Yorku 25. veljače 1983. godine.

Punim imenom Thomas Lanier Williams III. rođen je u Columbusu, Mississippi, 26. ožujka 1911., a odrastao je i školovao se u nekoliko gradova na američkome Jugu. Kasnije je diplomirao na Sveučilištu Iowa (1938.).

Nagrada za jednočinke pod naslovom Američki blues (American Blues, 1939) omogućila mu je pokusne izvedbe drame Borba anđela (Battle of Angels, 1940) u Bostonu, ali se predstava nije održala.

Obiteljskom, dijelom i autobiografskom 'dramom sjećanja' Staklena menažerija (The Glass Menagerie, 1944), o hendikepiranoj djevojci koja se pred zbiljom povlači u svijet mašte, postigao je prvi veliki uspjeh na Broadwayu, a nadmašio ga je dramom Tramvaj zvan žudnja (A Streetcar Named Desire, 1947), u kojoj se kompleksni odnosi dvaju središnjih likova, dekadentne južnjačke ljepotice i vitalna potomka poljskih imigranata, mogu tumačiti na više razina.

Video: A Streetcar Named Desire (1/8) Movie CLIP - You Must Be Stanley (1951) HD

Sljedbenik utemeljitelja moderne drame (H. Ibsena, A. Strindberga i A. P. Čehova te E. O’Neilla), likovima marginaliziranih pojedinaca i provokativnim temama (alkoholizam, histerija, ludilo, samoubojstvo, homoseksualnost, promiskuitet, kanibalizam, linč, rasizam i slično) bavio se i u dramskim tekstovima što su nastali u sljedećem desetljeću (Tetovirana ruža – The Rose Tatoo, 1951; Mačka na vrućem limenom krovu – Cat on a Hot Tin Roof, 1955; Silazak Orfeja – Orpheus Descending, 1957; Iznenada prošlog ljeta – Suddenly, Last Summer, 1958; Slatka ptica mladosti – Sweet Bird of Youth, 1959; Period prilagođavanja – Period of Adjustment, 1960; Noć iguane – Night of the Iguana, 1961).

Premda je uz drame i jednočinke pisao i kratke priče, romane te pjesme, trag u književnosti i kazalištu ostavio je uglavnom dramskim tekstovima što su nastali od sredine 1940-ih do početka 1960-ih, a svjetsku su mu slavu donijele i njihove mnoge komercijalno uspjele ekranizacije.

Pulitzerovu nagradu dobio je dva puta, 1948. za Tramvaj zvan žudnja te 1955. za Mačka na vrućem limenom krovu.

Umro je u svojoj 71. godini od posljedica gušenja poklopcem od bočice s lijekovima, u svojoj sobi u hotelu Elysee u Njujorku. No, prema nekima, uključujući i brata Dakina, slavni pisac je bio ubijen.

Sa druge strane, prema policijskom izvještaju o njegovoj smrti, postoje indicije da su u pitanju bili lijekovi. Naime, u njegovoj sobi je pronađeno mnogo recepata, pa se smatra da je do nesretnog završetka došlo pod utjecajem alkohola i lijekova.

Više o životu i djelu Tennesseeja Williamsa pročitajte OVDJE.

Kopirati
Drag cursor here to close