John Grisham

Bio je deset godina uspješan pravnik, a onda je postao najprodavaniji pisac

Kad je John Grisham prodao filmska prava za roman 'The Firm', tvrtki Paramount Pictures za 600.000 dolara, izdavači su ga odjednom počeli cijeniti. 'Tvrtka' (The Firm) je postala najprodavaniji roman 1991. godine.
Kultura / Knjige | 08. 02. 2023. u 12:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Getty Images / Književnik John Grisham

Na današnji dan, 8. veljače 1955. godine u Jonesborou, Arkansas, rođen je američki pisac John Grisham. Poznat je kao jedan od najprodavanijih autora današnjice, a ukupna naklada njegovih djela približava se broju od 300 milijuna primjeraka.

Otac Johna Grishama bio je građevinski radnik, a majka domaćica. Kao dijete, John Grisham sanjao je o profesionalnom igranju bejzbola. Kad je shvatio da njegove vještine neće biti dorasle zadatku, počeo je studirati računovodstvo na Državnom sveučilištu Mississippi; zatim je studirao pravo na Sveučilištu Mississippi.

Diplomirao je na pravnom fakultetu 1981., a zatim se gotovo desetljeće bavio pravom u Southavenu, okrug DeSoto. Specijalizirao se za kaznenu obranu i parnice za osobne ozljede.

Godine 1983. izabran je u Zastupnički dom Mississippija kao kandidat Demokratske stranke, gdje je služio do 1990. godine.

Video: Top movies based on John Grisham Novels

Nakon što je nazočio svjedočenju žrtve silovanja djeteta u zgradi suda okruga DeSoto, Grisham je počeo pisati roman o tome što bi se dogodilo da je otac djevojčice ubio njezine napadače.

Grisham je svaki dan ustajao u 5 ujutro kako bi pisao nekoliko sati prije odlaska na posao. Trebale su mu tri godine da dovrši film Vrijeme ubijanja iz 1988. Njegov rukopis, koji je u početku odbilo više od dvadesetak izdavača, na kraju je otkupio Wynwood press i objavio ga u lipnju 1989. u nakladi od 5000 primjeraka.

Na dan kada je Grisham završio rad na Odbjegloj poroti (The Runaway Jury), započeo je svoj drugi roman, koji govori o mladom odvjetniku koji obećava i kojeg je angažirala, čini se, savršena odvjetnička tvrtka, ali ispostavilo se nije to bilo ono što se čini.

Kad je John Grisham prodao filmska prava za ovaj roman, The Firm, tvrtki Paramount Pictures za 600.000 dolara, izdavači su ga odjednom počeli cijeniti, a Doubleday je otkupio prava na izdavanje.

Tvrtka (The Firm) je postala najprodavaniji roman 1991. i zadržala se na popisu bestselera New York Timesa 47 tjedana.

Video: The Firm (1993) Trailer #1 | Movieclips Classic Trailers

U proljeće 1991. Grisham je odustao svoje profesije pravnika i svojih političkih dužnosti kako bi radio isključivo kao pisac. Prema Grishamu, on ionako nije volio raditi kao odvjetnik.

Grisham je napisao cijeli niz bestselera, a filmovi su snimljeni prema čak devet njegovih romana.

Evo popisa tih filmova, zajedno s najpoznatijim glumcima: The Firm (Tom Cruise, Gene Hackman), The Pelican Brief (Julia Roberts, Denzel Washington), The Client (Susan Sarandon, Tommy Lee Jones), A Time to Kill (Sandra Bullock, Samuel L. Jackson, Matthew McConaughey, Kevin Spacey), The Chamber (Gene Hackman, Chris O’Donnell), The Rainmaker (Matt Damon, Danny DeVito, Danny Glover, Jon Voight), A Painted House (Scott Glenn), Runaway Jury (John Cusack, Gene Hackman, Dustin Hoffman), Christmas with the Kranks (Tim Allen, Jamie Lee Curtis).

Ukupno je Grisham do sada napisao tridesetak romana, a više nije ograničen isključivo na žanr pravnog trilera.

Video: Best Closing statement ever (A Time to kill 1996)
Kopirati
Drag cursor here to close