Emocije i sjećanja

Mostar: Vremena kojih više nema

Promotori su pored Đulića i Vrančića bili Duranovićeva kćer, te lektorica knjige Mirela Omerović. U glazbenom dijelu programa nastupila je Anita Šunjić.
Kultura / Knjige | 18. 08. 2019. u 10:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U hotelu 'Bristol'u Mostaru promovirana je knjiga pod nazivom 'Vremena kojih više nema' autora Ahmeda Beje Duranovića. Knjiga je objavljena posthumno.

Knjiga sadrži opise nekadašnjeg Mostara, s posebnim osvrtom na naselje Balinovac. Opisano je što je sve Balinovac činilo naseljem, opisane su kuće, zgrade, ljudi, dogodovštine iz ondašnjeg vremena, a sve ukomponirano sa današnjim vremenom.

"Ova knjiga je jedan vremeplov kroz vrijeme kojeg više nema, kako i sam naslov govori. Ovo nije samo opis Balinovca, nego bi se moglo svrstati u bilo koje starije naselje Mostara", istaknuo je između ostaloga u svome nostalgičnom govoru jedan od predstavljača knjige - Sead Đulić.

Foto: Bljesak.info / Detalj s promocije knjige

"Ova knjiga je jedan od primjera kako se štiti prošlost, kako se evociraju uspomene koja će ostati za sve buduće naraštaje. Bejo je na slikovit način opisao Balinovac da je čovjeku to frapantno, jer se to naselje danas u potpunosti izmijenilo, a ta lijepa sjećanja ostaju čak i za to da se uporedi kakvo je stanje bilo nekada, a kakvo je danas.

Jedan mali primjer je rijeka Radobolja, koja je prije bila kupalište, u kojoj je bilo ribe, nad njom su bili ribolovci, a danas je sasvim drugačije. Kako je jedna od promotorica rekla, točno se primjete lijepe uspomene s početka knjige odnosno djetinjstvo i mladost, do nešto ružnijih pred kraj knjige koje opisuju period poslije ovog posljednjeg rata.

Knjiga je, stoga, ukomponirana kao slagalica, te je vrijedi imati i pročitati", izjavio je za Bljesak.info jedan od promotora Tibor Vrančić.

Promotori su pored Đulića i Vrančića bili Duranovićeva kćer, te lektorica knjige Mirela Omerović. U glazbenom dijelu programa nastupila je Anita Šunjić.

Foto: Bljesak.info / Detalj s promocije knjige

Inače, promovirana knjiga je zbirka tekstova, anagram lijepih prisjećanja na dijelove staroga Mostara, značajnog dijela njegove povijesti, običaja, sjećanja na stanovnike Balinovca, na lijepe trenutke života, kada nije bilo važno tko se kako zove i otkuda potječe i kad je čovjek imao vremena za sve i svakoga.

Budući da se Vrančić bavi sakupljanjem fotografija i dijelom tekstova o nekadašnjem Mostaru, upitali smo ga ima li u pripremi još nešto za širu javnost, poput promovirane knjige gdje se obrađuju teme starih mostarskih naselja. Vrančić je rekao: "Sve se svodi na financiranje knjige. Lako je knjigu napraviti, a već imam spreman materijal za narednu knjigu.

Foto: Bljesak.info / Detalj s promocije knjige

Najteže je tražiti sredstva za tiskanje i objavu, jer se to svodi na prosjačenje. Ali napravio sam jedan 'Mostarski leksikon' (radni naslov), ali je na čekanju zbog financijskih sredstava koja su obećana od ministarstva kulture i sporta".

Inače, Ahmed Bejo Duranović je rođen u Mostaru 1942. godine gdje je završio osnovno i srednjoškolsko obrazovanje, a potom je u Sarajevu završio Poljoprivredni fakultet (smjer voćarsko - vinogradarski). Nakon proteklog rata, stvorio je najveći dio pripovijetki i pjesama iz spomenute knjige. Duranović je preminuo 2008. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close