HNK Mostar

Uskoro premijera predstave 'Stepski vuk'

Predstava se radi prema kultnom romanu Hermanna Hessea i prva je službena koprodukcija HNK Mostar i Lutkarskog kazališta Mostar.
Kultura / Kazalište | 15. 03. 2024. u 12:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glumački ansambl Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru i autorski tim na čelu s redateljicom Tamarom Kučinović intenzivno rade na probama za premijeru predstave 'Stepski vuk', koja će se održati 21. ožujka u 20 sati u Hrvatskom domu herceg Stjepan Kosača.

Predstava se radi prema kultnom romanu Hermanna Hessea i prva je službena koprodukcija HNK Mostar i Lutkarskog kazališta Mostar.

Kultni roman

Roman 'Stepski vuk' objavljen je 1927. godine, a govori o Harryju Halleru, osamljenom i nezadovoljnom intelektualcu u potrazi za izlazom iz životne krize u koju ga je dovela podvojenost vlastite ličnosti između ljudske i vučje prirode. Uz pitanja identiteta i individualizma, roman se bavi i kritikom građanskog društva te društvenih tendencija iz poslijeratnog razdoblja.

Autorski tim, pored redateljice, koja potpisuje i dramatizaciju te oblikovanje svjetla, čine asistent i koreograf Goran Guksić, scenograf Davor Molnar, dok je autor glazbe Marko Lucijan Hraščanec. U predstavi igraju Jelena Kordić Kuret, Nikolina Marić, Ivo Krešić, Ivan Skoko, Ana Franjčević, Mirela Mijačank Kordić, Bojan Beribaka, Jadranka Popović Miljko i Ivan Nevjestić.

Pitanje identiteta

''Hesse je Hesse. Pisac bez vremena i prostora, bez pripadanja nekom razdoblju, nekoj okolini. Zato je bio i uvijek će ostati aktualan. Jer govori o nečem dubljem, nečem ispod, nečem bitnom. A što je bitnije od teme identiteta kojom se bavi 'Stepski vuk''', izjavila je redateljica Tamara Kučinović.

''Harry ne zna da se ne sastoji od dvaju bića, nego od stotinu, od tisuću njih. Ni jedno ja, pa ni ono najnaivnije, nije jedinka, nego krajnje složen svijet, malo zvjezdano polje, kaos oblika, stupnjeva i stanja, nasljeđa i mogućnosti'', citat je iz romana.

Upravo je u tome bit predstave. Svi likovi iz romana zapravo su Harry Haller, dio njegove podsvijesti, zaboravljeni i žele provaliti van. Nalaze se u kaleidoskopskoj strukturi u kojoj se pretapaju i miješaju. U tom smislu efektno djeluju i kostimi u predstavi koji su također 'glumci', odnosno, to su slojevi koje likovi skidaju sa sebe. S obzirom na redateljičino iskustvo u lutkarstvu, ono što 'Stepski vuk' u ovoj inscenaciji predstavlja dinamična je kohezija igre, eksperimenta, fizičkog teatra i vizualnog bogatstva koje ima svoje uporište u suvremenoj teatarskoj estetici.

Prva i druga repriza predstave su rasprodane.

Kopirati
Drag cursor here to close