HNK Mostar

Fra Didak pred mostarskom publikom

Ova multimedijalna predstava afirmira život jednog velikog čovjeka, fra Didaka Buntića, koji je je svoj život i svećeničko poslanje posvetio pomaganju drugima.
Kultura / Kazalište | 04. 11. 2019. u 09:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glazbeno-scenski projekt DIDAK - SVJETLOST IZ HERCEGOVINE na repertoaru je Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru u ponedjeljak i utorak, s početkom u 20 sati.

Ova multimedijalna predstava afirmira život jednog velikog čovjeka, fra Didaka Buntića, koji je je svoj život i svećeničko poslanje posvetio pomaganju drugima. Fra Didak Buntić obilježio je razdoblje kada je cijeloj Hercegovini bilo izuzetno teško. U "godinama gladi", krajem Prvog svjetskog rata, u Slavoniji i Srijemu osigurao je prihvat za 17.000 djece.

''Vodio je računa da u Slavoniji pravoslavna djeca idu u pravoslavne obitelji kako ne bi imala problema u svom daljnjem vjerskom odgoju. Tražio je da muslimanska djeca ostanu zajedno te se zalagao da im se ne daje vjerski zabranjena hrana. Osnivao im je mjesne škole, odnosno mektebe jer u Slavoniji nije bilo džamija. U tome i jeste njegova stvarna veličina. On jeste bio i prosvjetitelj i graditelj, a po mnogim razmišljanjima i revolucionar, ali je život posvetio nadasve hercegovačkom puku kojemu je služio do kraja života“, kaže Robert Pehar koji sudjeluje u ovom projektu o fra Didaku.

Ono što je za talijanskog renesansnog pisca bila Arkadija, kao simbol prirodna, zdrava i sretna života, to je za fra Didaka njegov zavičaj, njegova Hercegovina, njegov Misir – zemlja mogućnosti i izobilja za koje se treba boriti.

Tekst za ovaj pastoral djelo je fra Šimuna Šite Ćorića, skladbe je aranžirao Igor Tatarević, a režiju potpisuje Ivan Leo Lemo. Osim Roberta Pehara, sudjeluju Jelena Kordić Kuret, Ivo Krešić, Ilija Pujić, Ivan Prskalo, Mustafa Stupac, Mario Bošnjak, Marijo Bevanda, Ivana Duvnjak, Marko Palameta i Petar Jozić, a svoj je glas „posudio“ i Nedžad Maksumić.

Koproducent je HKUD „Didak“ iz župe Gradnići.

Ulaznice

Rezervacija ulaznica: porukom preko Facebook stranice hnkmostar ili telefonom na broj 063 019 019 od 9 do 17 sati.
Cijene ulaznica: redovita 10 KM; studenti, učenici i umirovljenici 5 KM; studenti i djelatnici Sveučilišta u Mostaru mogu koristiti besplatne vaučere/ulaznice.

Kopirati
Drag cursor here to close